2016. június 23.

A Telegraph segítségével betekintést nyerhetünk a Trónok harca 6. évadának 9. részének színfalai mögé, ami azt jelenti, hogy a következőkben 8 érdekes tényt olvashattok az epizódról és készítéséről.

1) Igazi lovakat használtak, Kit Harington pedig szeretné, ha ezt mindenki tudná

Emlékeztek a jelenetre, amikor több tucat lovat láttunk Jon Snow felé lovagolni? Teljesen valós volt. Az epizód készítéséről szóló videóban David Benioff, Rowley Irlam a kaszkadőr koordinátor és persze Kit Harington eléggé sokat beszélnek arról, hogy a lovak valóban péppé zúzhatták volna Kitet.

“Amikor lovak közelítettek felém, ott valódi lovakat használtunk. A legutolsó percig a lovasrohammal néztem farkasszemet, ami nagyon ijesztő volt” – nyilatkozta Kit – “Kicsit bosszús vagyok, mert biztos mindenki azt hinné, csak CGI lovakat használtunk, pedig nem.”

2) És nem jártak hozzájuk mobil wc-k

Egy képzett színész lovát is hívja néha a természet, akár a szövegét mondja Kit Harington, akár nem. Gyakorlati kérdések esetében is, mondjuk ha lemurvázzák a nedves talajt, hogy a lovak megfelelően tudjanak futni, pihenőnek pedig egy elkülönített részt készítenek számukra, még akkor is sokszor megzavarodhatnak, nos, mivel lovak. Miguel Sapochnik rendező az EW-nek el is magyarázta:

“Állandóan sz/rnak és pis/lnak. Sokszor finganak és pisilnek, a legtöbbször Kit Harington szövege alatt.”

3) A Deresért folyó csatát történelmi csaták ihlették

A sorozat létrehozói a valóságban megtörtént csatákat tanulmányozva álmodták meg az ütközetet. A harapófogó lépés első kidolgozói között állt Nagy Sándor, melyet a Bolton sereg vetett be a epizód során.

A csata közben kialakult holttest halom sem csak kitaláció volt, Benioff magyarázta el:

“Több beszámolót is lehet olvasni a Polgárháborúból, melyekben olyan holttest halmokról írnak, amik nagy akadályként emelkedtek ki a csatatéren.”

Mindkét oldal megpróbált előrehaladni, megcsúsztak és elestek a sárban, ahogy megpróbáltak felkapaszkodni az elesetteken. A sebesülteket felborították vagy szétzúzták a mögöttük haladók, ahogy Jonnal is majdnem megtörtént, így végül egy egész falnyi test gyűlt össze a csatatér közepén.

4) A testhalom ténylegesen fel volt öltöztetve

Bár meghatározhatatlan számú hamis testet és testrészt is tartalmazott a halom, mindegyiket rendesen fel kellett öltöztetni attól függően, hogy melyik fél emberei voltak, így rendes öltözéket kaptak a megfelelő pajzsokkal, zászlókkal, természetesen mű ló maradványokkal együtt.

5) Ramsay pajzsfalát eredetileg lovakkal szerették volna megvalósítani

A bekerítő művelet már az időszámításunk előtti 6. században megjelent a történelemben, ahogy Nagy Sándor az elsők között alkalmazta Kr. e. 326-ban. Nagy Sándor lovas egységeket vagy lovasokat használt benne. Valószínűleg ezért írták a Fattyak Csatájának forgatókönyvében, hogy lovakat fognak használni pajzsok helyett.

Sapochnik elmagyarázta, hogy amikor elérkeztek a forgatáshoz, nem volt elég pénz hozzá, hogy lovakat használjanak, és el is készítsék hozzá a hátteret, ahol elesett katonák lettek volna láthatóak. Ezért inkább pajzsokat használtak, ami végül nagyon tetszett a rendezőnek.

6) A forgatás nagyon hosszú időt vett igénybe

Még tavaly említette meg Kit Harington a Telegraphnak, hogy az 5. évadban a Hardhome- i részt egy hónapig tartott teljesen leforgatni, a Fattyak Csatája pedig hasonlóan hosszú ideig készült: 25 napig napi 10 órán keresztül forgattak. Az egyik ilyen nap 10 órán keresztül csak azt vették, ahogy Kit Harington üti a Ramsay-t alakító Iwan Rheont.

Az egész forgatási napnak esőmentesnek kellett lennie, ami igazi kihívást jelentett azt figyelembe véve, hogy Észak-Írországban forgatták a részt egy privát területen. 500 extrát és 160 tonna murvát használtak, 600 stábtag volt jelen, négy forgatócsoport és 65 kaszkadőr.

7) Jon Snow halálközeli jelenetét ‘újjászületési jelenetként’ tartották számon

Az epizód trailerében Jon Snow azt mondja Melisandrénak, ha elesik, ne hozza vissza őt az életbe. A harcosnak végül önmagának kellett visszatérnie a halál küszöbéről, amit a rendező el is nevezett újjászületési jelenetnek, mely ilyen formán nem szerepelt a forgatókönyvben, ezek után mégis így lett emlegetve.

Az újjászületési jelenetet Sapochniknek eső után kellett felvennie forgatókönyv nélkül, a sár és fáradtság pedig azt éreztette, hogy nem fogják tudni időben felvenni. Nem használtak vizuális effekteket, csupán felvették Kit hihetetlen alakítását.

8) A hang, amit Ramsay-től hallhattunk, valójában egy sivító malac

Feltehetően nem egy valódi malac hangja, tekintve a sok erőfeszítést, melyet a stáb tagjai tettek a lovak biztonsága érdekében. Sapochnik a következőket jegyezte meg:

“A számomra leghatásosabb jelenet az volt, amikor egy sivító malac hangját lehet hallani Ramsay-től, amint Sansa elsétál. Tulajdonképpen ezt a hangot lehet hallani, amikor valakinek a légcsövét elhasítjuk, miközben még mindig életben van, és levegő után kapkod.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez