2016. október 09.

Jon és John – Kit Harington elmondja, miért szereti a Mancapet, focit, cipőket és persze a Trónok harcát, valamint legújabb filmjéről, a The Death and Life of John F. Donovanről is felfed pár zaftos titkot.

Kanadát úgy ismerhetjük, mint az északon fekvő Hollywoodot.

Az adókedvezmények és a nagyszerű forgatási lehetőségeknek köszönhetően Vancouver és Toronto hosszú ideje a harmadik és negyedik legnépszerűbb forgatási helyszín Észak-Amerikában Los Angeles és New York után, ám idén Montreal is csatlakozott a listához figyelemreméltóan sok itt forgatott projektjével. Pontosan ide készültünk elutazni, hogy találkozhassunk Kit Haringtonnal, akit Jon Snow-ként ismerhetünk az HBO sikersorozatában, a Trónok harcában. A The Death and Life of John F. Donovan forgatása miatt Kit Harington egy rendkívül szoros, napi 16 órás forgatási ütemtervbe lett beosztva, Xavier Dolan rendezésével.

Montreal egy igazán kellemes város egy nagy túrához, sok turista járja a macskaköves utcákat ezen a környéken megnézni a Saint-Laurent folyót. Kétségkívül pompás helyszín volt az Augustman stáb számára berendezkedni a nemrég nyílt Epik butikhotelben. Fa gerendákkal és egy hatalmas vintage kerékkel a falon a legfelső emelet egészen Trónok harcás hangulatot tükrözött, amitől Kit Harington otthon érezte magát. Vagy legalábbis, ezt gondoltuk. Azonban dél körül nem Jon Snow sétált be a díszletek közé, hanem John Donovan, az a karakter, akit Kit alakít új filmjében. Kissé fáradt volt a véget nem érő próbák és a rendezői követelések teljesítése miatt, de még így is rendkívül divatos formában jelent meg, szűk farmert és bőrdzsekit viselve.

“Kérhetek egy szabad percet?” – kérdezte meg a fotóst, Nigal Perry-t, amint belépett a szobába.

Ezt követően Kitre a kanapén elterülve találtunk, miközben pihent egy kicsit a fotósorozat elkészítése előtt. Ő egyértelműen nem az a fajta ember, aki élvezi a sajtóval való cseverészést. Azzal viccelődtem, hogy fantasztikus lesz az interjú, hiszen ha szeretné, beszélhet csak a Manchester United iránti szeretetéről.

Próbáltam elképzelni, milyen lehetett a gyerekkora egy középosztálybeli háztartásban a ’90-es évek Londonjában. Vajon nagy fantasy rajongó volt már gyerekként is, ami a GoT-hoz vezette őt?

“Nem mondanám, hogy nagy dolognak számított a Trónok harca előtt. Két fantasy könyv volt, amiért nagyon-nagyon rajongtam. Az egyik ‘A Szigetvilág varázslója’ Ursula le Guintől, a másik pedig a Harry Potter. Emlékszem, hogy az előbbit akkor olvastam, mielőtt még népszerűvé vált volna. Anyukámnak jó érzéke volt a remek gyermek olvasmányok felkutatásához, és nagyon örült neki, hogy olvastunk. Az első kötet kemény táblás változatát kaptam meg tőle, amit azóta elveszítettem.”

Kamera, fények, forog

Haringtonnak nem mindig a filmszínészlét volt elrendelve. Londonban született egy üzletember és egy drámaíró fiaként, a színészetet pedig csak hobbiként kezdte.

“Nem emlékszem rá, pontosan mikor született meg bennem a színészet gondolata. Elolvastam néhány régi iskolai irományom 13 éves koromból, amikor arról kellett írnom, mi szeretnék lenni felnőtt koromban, akkor pedig már tisztán leírtam, hogy színész. Mindig is élveztem az előadást. Csak még nem fogtam fel, hogy ezt akár a megélhetésért is csinálhatnám.”

Mint a legtöbb brit színész esetében, számára is a dráma iskolával indult minden, a londoni Central School of Speech and Drama iskolában tanult.

“Ez egy igazán jellegzetes brit dráma iskola, mivel a színpadi színészetre készít fel. Nagyon élveztem, az első szerelmeim egyike. Igazából éppen most végeztem egy színdarabbal Londonban, pont mielőtt elkezdtem volna forgatni Montrealban. A legtöbb Egyesül Királyságbeli színész színpadi háttérrel rendelkezik. Most már három darabban is szerepeltem.”

De a színpadi színészet vajon mennyire tér el a kamerák előtti színészettől? Harington mindkettőt alaposan megismerte, és úgy véli, határozottan két külön területről van szó.

“A TV és a színház két teljesen különböző dolog. Teljesen meglepett, hogy mennyire különböznek egymástól, így, hogy a színdarabomat befejezve kezdtem bele ennek a filmnek a forgatásába. A TV és a film a részletekről és az apró momentumokról szól, ezzel ellentétben a színpadon mintha egy óriás lennél, fizikálisan kell kifejezned magad” – szavai közben kezével gesztikulált – “Hiszen ott senki sem fog közelképet készíteni a szemeidről. Nem tudom, hogy melyik munka a hálásabb. Egy színész számára valószínűleg a színpad. De mindkettőt más okból szeretem.”

Amikor meghallgatták Jon Snow szerepére, a műsor producereinek voltak bizonyos kétségeik Kittel kapcsolatban, mivel túl rendezetten nézett ki a szerephez. Így a mára már kiforrott szakállát és hosszú haját szerződése részévé tették. Előtte soha az életében nem próbált meg szakállat növeszteni.

“Az összes szőr alatt babaarcom van.”

Amikor mégis kipróbálta a szakáll növesztést, működött – pontosan beleillett a sorozat világába. Azóta folyton viselnie kell, hogy teljes legyen külseje a következő Trónok harca évad forgatásához szeptemberben.

“Valóban jelent némi korlátozást. Nem tudnék eljátszani mondjuk egy tengerészgyalogost.”

Ahogy arra már rájöhettünk, Kitnek valóban különleges haja van. Szóval, mi is a titka azoknak a buja lokniknak? Még régebben azzal kérkedett, hogy csak “simán nem mossa meg”, majd később kiegészítette, hogy hajmosáskor nem használ sampont.

Kit Harington fejlődése

Jon Snow és Kit. Kit és Jon Snow. Egy és ugyanazok? Ezen a meleg, montreali napon nem úgy tűnt. Kit tud őszintén sebezhetőnek tűnni, sokkal inkább, mint Jon Snow. Elfogadja a különbséget.

“Szerintem valójában teljesen különbözőek vagyunk. Én valószínűleg jobban szeretem a saját hangom hangázást, mint ő. Snow egyáltalán nem szeret beszélni – ha lenne lehetősége a beszéd elkerülésére, akkor elkerülné. Sokféleképpen viszont egy olyan személy, aki szívesen lennék. Kifinomult érzéke van a jó és a rossz elkülönítésére – az erkölcsi iránytűje nagyon tiszta. Ebből a szempontból csodálom őt. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ugyanaz a világnézetünk. Viszont hasonlítunk abban a bizonyos morcos hangulatban.”

Amikor Kit Harington színészi pályájára gondolok, nem tudok segíteni rajta, de folyton egy brit srác ötlik az eszembe, aki szintén a kábeltévében kezdte (The Tudors), aztán több világszerte kasszasiker filmekben alakíthatta Supermant: Henry Cavill. Megkérdeztem Kitet, hogy valaha is érdekelték-e őt a hasonló szerepek. Nem úgy tűnt. Eléggé elégedett mostani szerepével a Trónok harcában, annyira, hogy ha véget ér a sorozat, szeretne találni egy “másik Trónok harcát”, aminek a részévé válhatna a tévében. Érdekes, hogy az erőteljes több részes sorozatok mennyire népszerűvé váltak a színészek körében, akik teljesen megbékéltek a gondolattal, hogy hosszútávon leragadjanak a tévénél ahelyett, hogy csak egy B terv legyen egy elbukott filmes karrier után.

Kit Harington elemzően tekint az iparra.

“Manapság úgy tűnik, a színészek kizárólagos szerepeket szeretnének kapni. Visszatérhetsz ugyanahhoz a karakterhez, szereted ezt a karaktert, egy családhoz tartozhatsz, akikkel fél éven keresztül folyamatosan ezt a karaktert alakítod, végeredményképpen pedig ismertté válsz általa. Ez a karakter megengedi, hogy mellette más munkálat is vállalj, ami valószínűleg nem fizet olyan sokat, inkább csak szenvedélyből veszel benne részt. Úgy tűnik, ez a módi járja. A Trónok harca ezt adta meg nekem. Ez az én franchise-om, ezáltal váltam ismertté, ez az én szuperhős filmem. Nincs szükségem másikra. Az év többi részében megengedi, hogy más projekteken is dolgozhassak. Aztán visszatérhetek egy olyan karakterhez, akit imádok alakítani. Szerintem manapság a tévé az egyik legérdekesebb forma – ahol szerepelhetsz, és ahová írhatsz. Nagyon örülnék annak, ha továbbra is folytathatnám karrierem a tévében.”

Harington többféle projektbe is belekezdett a tévén kívül. A színházon kívül, ahová az év első felében tért vissza Doctor Faustust alakítani, részt vett egy videó játékban is. Na, ez aztán igazán messze van Westeros világától. Vagy talán annyira mégsem, mivel ez a játék véletlenül az örök kedvenc Call of Duty.

“Egy gonosztevőt játszottam benne, ami igazán szórakoztató volt. Sosem játszottam még rosszfiút ezelőtt. Igazán érdekes volt. A rendező Guy Ritchie volt. A készítők mutattak belőle némi részletet. Az űrben játszódik, és igazán nagyszerűen néz ki. Őszintén szólva, az ilyesféle szerep nem az én stílusom. Szerintem sokkal ravaszabb megjelenéssel rendelkeznek azok a színészek, akik általában rosszfiúkat alakítanak. Az emberek általában egyenes karakterek megformálását várják el tőlem. Azonban én nagyon szeretnék több lehetőséget kapni rosszfiúk megformálására. Igazán lenyűgözőnek vélném.”

A játék pedig nem az a dolog, amivel Kit Harington túl gyakran ütné el az idejét.

“Én magam nem vagyok nagy játékos. Szeretem a Call of Duty-t, de én nem játszom vele túl gyakran.”

Személyes érintettség

Mindenki többet szeretne tudni Kit személyes életéről. Ám ő még nem áll készen a magánéletét nyitott könyvvé tenni. Nem nagyon nyílik meg a szerelmi életével kapcsolatban.

“Nem szeretném, ha az emberek tudnák, ki vagyok.” – jelentette ki őszintén.

Hogy a magánéletét szó szerint magánná tegye, mindenféle közösségi oldalt kerül.

“Nem vagyok jó a közösségi oldalakban. Semmilyen platformon nem vagyok jelen. Enélkül is éppen eléggé kötődöm a telefonomhoz. Emailek, hírek. Egyensúlyban kell tartanom a dolgokat. Ettől függetlenül szerintem jó a szociális média, és sok embernek okoz sok örömet. De az én esetemben valószínűleg több dolog felett is átvenné az irányítást.”

Többször is megemlítésre került a sajtóban, hogy Kit Harington II. Károly angol király egyenesági leszármazottja. Ám Kit kikéri magának, hogy a sajtó ilyen nagy ügyet csinál belőle.

“Oh, Istenem!” – kezdett el nevetni, amikor felhoztam neki a témát – “Szerintem bárki visszavezetheti a gyökereit II. Károlyhoz, ha igazán akarja. Érdekesnek találom a családi történeteket, de ha valóban belegondolsz, akkor tulajdonképpen semmi sem számít, ami a nagyszüleid előtt történt.”

Személyiségét tükrözve rájöhetünk, hogy Harington divat stílusa eléggé összetett. Nem szokott extrém trendin megjelenni, ugyanakkor mégsem öltözködik teljesen hétköznapian. Saját stílusát “plain lazy”-nek írja le egy kis karakterisztikus Kites nevetéssel megspékelve.

“Szeretem a ruhákat. Cipő függő vagyok. Ha adnál egy szabadnapot, valószínűleg vennék néhány pár új cipőt.” – ezt a kijelentését pedig tükrözi is a bőrcipő, amit viselt.

A 30-cal a látóhatáron Kit elkezdett sokkal tudatosabbá válni.

“Afelé a terület felé haladok, hiszen most 29 vagyok. Elkezdtem felfedezni, hogy a 20-as éveik elején járó fiatalok máshogy öltözködnek, mint én. Ez elgondolkodtatott rajta, hogy talán egy olyan kor felé haladok, ahol már nem vagyok annyira divatos. Szűk farmerek és kényelmes pólók, ez az én világom. Habár szeretek elegánsan felöltözni egy rendezvényre, egy szép öltönyt magamra öltve.”

Nincs semmi ismert hobbija, kivéve azt, hogy a Manchester United FC támogatója.

“Ők az én csapatom. Gyerekkorom óta támogatom őket, nagy rajongójuk vagyok. Csatlakozott Zlatan Ibrahimovic, aztán Pogba, ő nagyszerű, első alkalommal nem kellett volna elengednünk. Van néhány igazán jó játékosunk. Habár elég fura, hogy most Mourinho az edző, mivel olyan sok ideig a Chelsea-nél volt” – a futball iránt érzett szerelme elmagyarázza, hogy miért ez az egyetlen hobbija – “Sokat játszom a FIFA 16-tal.”

Jótékonysági munka

Kit egy kicsit ismert oldala, hogy segít a Down szindrómával rendelkező gyerekeken. Most már több éve részt vesz a Mencap munkásságában.

“A Mencap egy nagyszerű szervezet. Az embereknek segít megérteni a tanulási rendellenességgel rendelkezőket. Azért kapcsolódtam be a szervezet munkásságába, mert az unokatestvérem Down szindrómával nőtt fel. A szervezet finanszírozta az iskoláztatását, és szórakoztatási tevékenységeit. Elgondolkodtam rajta, hogy talán több figyelmet szentelhetnék a szervezet munkájára a Trónok harca sikere által. Amikor beszéltem a nagynénémmel, elmondta, hogy a Mencap nagyon sok jót tett azzal, hogy lehetővé tette az unokatestvéremnek ezeket a dolgokat. Ez igazán nagyszerű. Rendkívül sok félreértés övezi a tanulási rendellenességgel rendelkező embereket, ami elhanyagoláshoz és bántalmazáshoz vezethet. Minél többet tanuljuk megérteni őket, annál többet fogunk tudni arról, hogyan bánjunk velük jól.”

Valószínűleg a 2017-es év lesz az, amikor Kitre nem csak egy szép arcként gondolunk majd, hanem mint egy komoly színház képzett színészre, aki tisztában van vele, mit tud kihozni a jelenetekből. Valószínűleg a The Death and Life of John F. Donovan lesz a megfelelő eszköz, ami által ezt véghez tudja vinni.

“Egy fiatal tévé sztárról szól, aki egy nagy lépést szeretne megtenni. Viszont titokban meleg. Emellett pedig egy titkos levelezőtársi kapcsolatban is áll egy 12 éves fiúval, aki Londonban él. És mindezt felfedik. Igazságtalanul tönkreteszi az életét a média, az élete pedig romba dől. Ez egy nagyon fontos film, mivel sokféle dologról szól. Az emberekről és a családról, a mi iparunkról, valamint arról, hogy mi kényszeríti az embereket a bujkálásra.”

Legelőször John Donovannel találkoztam, még mielőtt egy kis Jon Snow jött volna át. Egyértelműen még mindig nagyon izgatott a műsorbeli szerepe miatt, ami még izgalmasabbá teszi a Trónok harca következő évadára való várakozást.

“A következő évadban egy nagyon más képet fogunk látni. Később kezdtük a forgatást, mivel mindennek sötétebbnek és hidegebbnek kell lennie. A következő évad színpalettája el fogja árulni, hogy merre is a halad a műsor.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez