2018. január 06.

Észak Királya, a puskaporos összeesküvés kieszelője, és a Dolce & Gabbana The One arca. Ez mind ő, és még ennél is több. De végül mégis csak ő Kit Harington. A színész a Debonair-rel a szerepeiről beszélgetett, illetve arról, mit is jelent modern férfinak lenni.

“Szeretnék producerkedni, szeretnék rendezni és írni. Ezek közül mindegyiket szeretném megtenni, persze nem egyszerre. Jelenleg éppen azt tanulom, hogyan kell forgatókönyvet írni némi sikerrel, és persze valamennyi kudarccal.”

Kit a Dolce & Gabbana The One parfümjének az arca lett, és habár ugyanazt az arcot látjuk, mint a Trónok harcában, a rajta látható kifejezés mégis teljesen más.

“A szórakozás, mely a reklámban megbújik, egy teljesen más oldalát hozza elő az embernek. Ha színész vagy, és egy más szerepet kell alakítanod, vagy csupán ha segítened kell eladni egy parfümöt, még akkor is azt szeretnéd, hogy egy új oldalról mutathasd be magad.”

Fekete zakót viselve kigombolt felső inggombbal Harington mozdulatai természetesnek tűnnek, ahogy a latin zenére táncol az olasz városban. De amint a színész beismeri, ebben semmi normális vagy természetes nem volt.

“Először aggódtam, amikor megláttam a kezdeti terveket. Van egy részem, az angol oldalam, ami nem táncol, és végképp nem táncol a tévében, de amint felkapcsolták a fényeket és a zenét, a téren lévő emberek szívesen fogadtattak. Egy szót sem tudtak angolul, így sokat gesztikuláltak, ami briliáns volt. Áldottnak éreztem magam, amiért ily módon felkaroltak.”

A reklám hitelessége Kit Harington szerint főleg a díszlet hitelességében rejlik – mely megengedte, hogy bárki belépjen a forgatásra, így valós emberi arcokat jelentettek meg a reklámban felbéreltek helyett.

“Még sosem voltam ehhez fogható díszletben. Elképesztően jól dekorálták ki a teret piaci elrendezéssel. Kicsit olyan volt, mint egy színházi és egy filmes díszlet keveréke. Az egyik falat pedig kivágták, így egész nap több és több ember özönlött be, hogy csatlakozzon a tömeghez.

Őrület volt, de mégis nagy móka. Több kampány előzetes ötletét is elküldték már nekem, de mind annyira sötét volt, és túl komolyra vették a hangnemet, mint amilyenek általában a parfüm reklámok, de ez más volt.

Mr. Dolce és Mr. Gabbana annyit mondtak nekem, hogy csak szórakozni fogunk egy kicsit, táncolni fogok egy kicsit, megízlelni pár ételt, és kölcsönhatásba lépek néhány emberrel. Sok sok mosoly, sok sok öröm… Nagyon tetszett ez az ötlet. Csak táncoltam és nevettem egész nap, annyi szórakozásban volt részem, mint eddig még soha egy divat felvételen sem.”

Csak tánc és nevetés: egyik sem az a tulajdonság, ami az Éjjeli Őrség egykori parancsnokára lenne jellemző. Egyszerű elképzelni Garrone reklámját egy romantikus vígjáték montázs képsoraiként, ami nem igen Kit Harington zsánere szerepek terén.

“Szeretek romantikus vígjátékokat nézni, viszont nem nekem valók még akkor sem, ha néhány kedvenc filmem romantikus vígjáték. A múltban küldtek már nekem hasonló típusú forgatókönyveket, viszont mindig meg kell az embernek kérdeznie magától, hogy megengedheti-e magának, beleillik-e karakterébe, vagy hogy igazságosan el át tudná-e adni a szereplőt. A leggyakrabban pedig úgy érzem, hogy nem tudnám megcsinálni.”

Az HBO Trónok harcája Kit Haringtont elkerülhetetlenül a 21. század egyik szex szimbólumává alakította. Kit mégis felelősségteljes hozzáállást mutat a témához, főleg akkor, ha a férfias erényekről van szó.

“Szerintem sok színész és színésznő átéli a tárgyiasítás érzését. De az ember idővel megtanulja kezelni, és rájön, mikor kell nemet mondania. Viszont igen nagy hangsúly fektetődik arra, hogy az embereknek minek kéne, és minek nem kéne lennie. Nem hiszem, hogy a férfiasság eszméjének ezek közé kéne tartoznia. Neked kéne eldöntened, hogy számodra mit jelent ez. A modern férfi számára csak egy jellemzőt kéne megszabni: hogy feminista legyen.”

Eléggé üdítő dolog ezt hallani: egy híresség, aki a megjelenést nem nemi konstrukciók által határozza meg. Ráadásul a legtöbbünkkel ellentétben az öregedés folyamat jelei sem zavarják, annak ellenére, hogy tisztában van azzal, milyen hatással van az idő az ő védjegyével: sőt, még büszke is rá, és védelmezi az első ősz hajszálát.

“Bizonyos módon az arcom a védjegyem, így ügyet kell fordítanom rá. Tetszenek a ráncok. Tetszenek férfiakon és nőkön egyaránt: hiszen ezek a jelei annak, hogy hol tartunk az életünkben.

Van egy ősz hajszálam is, és nagyon vigyázok rá. Jelenleg még eléggé magányos, remélem, hogy lassan több is megjelenik. Nem nagyon szoktam csinosítani magam, de amiért igen kellemes férfinak lenni ebben a korszakban az az, hogy nem baj, ha egy kicsit odafigyelsz magadra.”

Sok Trónok harca rajongó összerezzenne a gondolattól, hogyan is nézne ki az a sötét haj ősz tincsekkel. De Kitet egyáltalán nem zavarná. Talán mert ez a fajta változás később akár több szerepet is eredményezhetne neki.


Szólj hozzá a bejegyzéshez