2016. május 10.

Kit Harington készen áll, hogy beszéljen. A Trónok harca sztárja végre felkészült, hogy elmondja történetét, mégpedig ezúttal a valódit, miután közel két évig még magán is túlteljesített, hogy megvédje a tévé legnagyobb spoilerét. Harington befejezte a megjátszását annak, hogy meghalt.

Ahogy az HBO Emmy-győztes sikersorozatának rajongói is rájöhettek, Kit Harington karaktere, Jon Snow a 6. évad 2. részének a legvégén visszatért az életbe, ugyanis a vörös papnő, Melisandre feltámasztotta őt. A felfedést közel 10 hónapnyi spekuláció előzte meg, miután Jont az 5. évad fináléjában megölte az Éjjeli Őrség néhány testvére. A Jon Snow halott-e kérdés a pop kultúra legégetőbb kérdésévé vált rajongók millióinak a részvételével, még maga az Egyesült Államok elnöke is szerette volna megtudni, hogy a hős Stark fattyú valóban meghalt-e. A színészeknek általában csak a kamerák előtt kell játszaniuk, ám a Harington által játszott szerep túlnőtt a magánéletén is. Nem csak a rajongóit, barátait, és a sajtót, de még a saját színésztársait is meg kellett tévesztenie – hónapokig ők sem tudták Jon Snow valódi sorsát. Még maguk a producerek, David Benioff és Dan Weiss sem gondolták volna, hogy a csekély félrevezetés ekkora jelenséggé fejlődheti ki magát.

Jon Snow halálának és újraszületésének gondolata 5 évvel ezelőtt született. George R. R. Martin A Tűz és Jég Dala regényciklusának legutóbbi kötete, a Sárkányok Tánca hasonló jelenettel vet véget Jon Snow életének, mint az 5. évad utolsó momentumaiban. Interjúkban az író megemlítette, hogy a karakter nem feltétlenül halott. De mivel a sorozat elbeszélése egyre eltérőbb a könyvsorozatétól (jóval többen halnak meg a sorozatban), így senki sem tudta, kivéve Martint és a producereket, hogy mi a terv Jon Snow történetére.

2014 nyarán Kit Harington megkapta az 5. évadra szóló szövegkönyvet, néhány héttel a forgatás kezdete előtt. A finálé a következő leírással végződött: “A testvérek elvonultak, otthagyva Jont a földön egyedül meghalni, elvérezve. A fények kialszanak nyitott szemeiben, ahogy véget ér az 5. évad.” Ez rémesen véglegesnek tűnt.

Entertainment Weekly: Mit éreztél akkor, amikor elolvastad a jelenetet, melyben Jont megölték?

Kit Harington: “Azt gondoltam, hogy ez egy rettenetes módja lenne a távozásnak. Még nem álltam készen, hogy elköszönjek a Trónok harcától. Nem bánom az ötletét annak, hogy meghaljak a sorozatban, csupán úgy éreztem, hogy Jon útja még nem ért véget.”

EW: Nem szeretted volna felhívni a producereket, hogy megkérdezd tőlük, tényleg meghaltál-e?

KH: “Sosem kérdezek tőlük semmit.”

EW: Miért?

KH: “Nem fogok kérdezni tőlük semmit. Azt gondolom, direkt hagytak válaszok nélkül, csak hogy megnézzék, kérdeznék-e tőlük bármit is.”

EW: Mikor jöttél rá az igazságra?

KH: “A forgatás kezdete utáni első pár napban [5. évad]. A teljes színészcsapattal voltam, pesszimistán álltam hozzá a dologhoz. Azt mondogattam, hogy azt hiszem, ennyi volt, meghaltam. Nagyszerű utazás volt. Erre ők azt reagálták, hogy akár be is kaphatom, még nem haltam meg. Aztán elkezdtünk teóriákat gyártani.”

Mióta Jon meghalt Martin könyvében, azóta keringtek különböző teóriák arról, hogyan térhet vissza. A legnépszerűbb az volt, hogy egy vörös pap, mint Melisandre keltené életre, de sokkal egzotikusabb ötletek is születtek. Jon átvargolhatott volna Szellembe, mint ahogy Bran képes ugyanezt tenni a saját rémfarkasával. Vagy akár egy halhatatlan szerzetté is válhatott volna, mint ahogy Catelyn Starkkal történt a könyvekben.

KH: “Nem tudtam, hogy esetleg egy CGI farkasként fogok-e tovább élni, én pedig csak egy hang lennék hozzá, de azt gondoltam, ez így elég sz/r lenne. Vagy akár halott maradnék, és zombivá válnék, de az is eléggé sz/r lett volna.”

Egyetlen egy cérnaszál még mindig lógott a levegőben reményként számára, ugyanis Ned Stark fattya sohasem tudta meg édesanyja kilétét. A műsor mitológiájában az egyik legnagyobb rejtélye pedig nem más, mint Jon Snow valódi szüleinek kiléte.

KH: “Miért tennének meg ekkora köröket az édesanyád kiléte miatt, ha sosem lenne lényeges az információ, mert meghalsz, mielőtt megtudnád?”

Ezután a kamera beállítások közötti szünetben Benioff és Weiss elhívták Kitet egy kis sétára. Kit úgy emlékszik vissza, hogy idegeskedett emiatt. Tudta, hogy miről is fog szólni ez a beszélgetés, mint ahogy mindenki más a díszletek között – ugyanis pontosan így néz ki egy színész elbocsátása. Ám hónapokkal ezután csupán hármuk tudta, mik is hangzottak el e beszélgetés során.

Miután biztosra mentek, hogy senki sincs hallótávolságon belül, Kit szerint Benioff a következőket mondta neki:

– “Én és Dan, rajtunk kívül néhány producer, és persze George tud róla. Ezután már te is tudni fogsz róla, és senkinek sem mondhatod el. Sem anyukádnak, sem apukádnak, sem a családod bármelyik tagjának – vagy bárki másnak. Senkinek sem mondhatod el.”

– “Rendben” – válaszolta Kit.

– A következő évadban visszatérsz. Életre kelsz. Melisandre visszahoz.

Harington hatalmas megkönnyebbülést érzett. Hihetetlen boldog volt. Ahogy pedig visszacsatlakozott színésztársaihoz, valami megváltozott.

KH: “Ez a csapatnyi ember tulajdonképpen a családom, ahogy már hat éve ott voltak számomra.”

Kit magára erőltette a lehangolt arckifejezést, és nekikezdett egy rögtönzött előadásnak, amit újra, meg újra meg kellett ismételnie.

EW: Mit mondtál nekik?

KH: “Visszatértem a szobába, ahol az Éjjeli Őrséges srácok ültek. Beléptem, tudva, hogy mind láttak elmenni engem erre a beszélgetésre. És azt kellett mondanom nekik, hogy igen, meghaltam. Hazudnom kellett az összes barátomnak.”

EW: Milyen érzés volt ez számodra?

KH: “Először azt gondoltam, szórakoztatónak fogom vélni, hogy ez egy szórakoztató játék lesz. De aztán nagyon sokat kellett hazudnom a közeli barátaimnak, a színészeknek, és a stábnak is. Minél hosszabb ideig hazudtam, annál inkább azt éreztem, hogy elárulom őket.”

EW: Komolyan nem mondtad el a családodnak?

KH: “Nem tudtam visszatartani tőlük – anyumtól, apumtúl és a bátyámtól. Azt mondtam nekik, hogy még mindig benne vagyok a Trónok harcában, de ne mondják el senkinek. Mert máskülönben csak azt mondanám a családomnak, hogy ez az a pillanat, amikor a pénz érkezése megáll a Trónok harcából.”

EW: Mi a helyzet a barátnőddel, Rose Leslie-vel, aki Ygritte-et alakította?

KH: “Korán elmondtam neki. Valójában Dan azt mondta Davidnek, hogy úgyis el fogom mondani neki, így megengedték, hogy megtudja.”

EW: És a többi színész?

KH: “Az 5. évad forgatásának végeztével ténylegesen senki sem tudta. Csupán azt mondták nekik, hogy meghaltam…”

A hír Kit Harington elbocsátását illetően burjánzóan elterjedt a sorozat összes színésze között, mely teljesen eltérő reakciókat váltott ki belőlük. Liam Cunningham, aki Ser Davost alakítja, és közeli barátja Kit Haringtonnak, egy másodperc erejéig sem hitte el, hogy tényleg ki fog lépni a műsorból.

Gwendoline Christie-nek, aki Tarth-i Brienne-t játsza, szintén voltak kétséges gondolatai:

“Nem hittem, hogy tényleg megölnék ezt a karaktert, még akkor sem, ha Kit Harington kiemelkedő munkát végzett köröket járva azzal, hogy ez az utolsó évada, és hiányolni fog minket. Ezért azt mondtam neki, hogy én ezt nem veszem be, de az irántad érzett tiszteletem miatt én is hiányolni foglak. Ha van egy olyan színésztársad, aki annyira szenzációs, és vizuálisan vonzó, mint ő, ettől nem szabadulhatsz meg egykönnyen.”

Mások viszont teljesen bevették a sztorit. Sophie Turner, aki Sansa Starkot alakítja a műsorban, azt mondta, hogy egyik éjszaka Kit Harington félrehúzta, hogy személyesen közölje vele a hírt.

“Azt mondta, hogy nézd, ez van, én itt végeztem – emlékszik vissza a színésznő – Azt hittem, hogy ténylegesen komolyan mondta. Nem tudom, hogy csak simán hülyére vett-e engem, de valószínűleg igen.”

Harington még egy mosolyt is megengedett magának ennél az esetnél.

KH: “Sophie Turner, áldja meg az Isten, egy hosszú levelet írt nekem arról, hogy mennyire szeretett velem dolgozni. És még mindig megvan ez a levél. Ez aztán kuncogásra késztetett.”

A színfalak mögötti színjáték az 5. évad fináléjának díszletei között érte el a tetőpontját. Egy színész utolsó napja nagyon érzelmes tud lenni. Beszédek, ölelések, italozások és ajándékok tarkítják a napot. Ám Harington számára ez az esemény azt jelentette, hogy egy teljesen új szintre léptesse az egész Jon Snow halott mizériát, egy olyan szintre, amit a színész végül nagyon kényelmetlennek talált. Később még a legrosszabb Trónok harcás élményei között is emlegetheti majd azt a bizonyos napot.

A rendező David Nutter végezte a beállításokat. Kit nem volt benne biztos, hogy Nutter be volt avatva az egészbe, de nem merte megkérdezni a műsorvezetők szigorú figyelmeztetése miatt. Ahogy kiderült, a rendezőnek fogalma sem volt róla, hogy Jon Snow vissza fog térni halála után.

“Csak annyit mondtak nekem, hogy Jon Snow halott – mondta David Nutter – Teljesen egyértelmű volt.”

Így Jon Snow halálának megrendezésében a végletekig is elment, beleértve a színészek lelkesítését, akik a lázongókat játszották, felolvasva nekik az Éjjeli Őrség hitvallását, mielőtt belemélyesztették volna késüket a Parancsnok mellkasába.

Az írók Jon megölését sokkal kétértelműbben is megjelölhették volna, de a felügyelő producer, Bryan Cogman elmagyarázta, hogy túl olcsó megoldás lett volna kétértelműen megölni őt, hogy most tényleg meghalt-e, vagy sem? A műsor pedig már amúgy is bemutatott egy bizonyítékot rá, hogy a Fény Ura élesztett már fel embert ezelőtt. Szóval ha tényleg meg akarták őt ölni, akkor tényleg meg kellett őt ölni. Így a döntés meg lett hozva, hogy teljesen egyértelmű legyen a nézők számára, miszerint Jon Snow meghalt.

Amikor a forgatás befejeződött, Nutter bejelentette a színészeknek és a stábnak, hogy ez volt Kit Harington számára az utolsó forgatási nap a sorozatban. Ezután behívta a színészt, hogy mondjon néhány szót a tömegnek.

KH: “Egy hamis búcsúbeszédet kellett mondanom. Rettenetes volt. Olyan érzés volt, mintha a saját temetésemen lettem volna jelen.”

Hasznos lehet megérteni néhány dolgot Kit Haringtonnal kapcsolatban. Mint a legtöbb előadó, arra törekszik, hogy figyelmet keltsen. A War Horse, londoni színdarab főszerepét úgy kapta meg, hogy még mindig a dráma iskolában tanult. De ellentétben más színészekkel, retteg a hiteltelen színjátéktól. Személyében inkább átgondolt, halk szavú és határozott, és meglehetősen kemény önmagával szemben.

KH: “Nem vagyok showman. Nem vagyok természetes eladó. Nem vagyok jó ebben. Időnként egy kétbalkezes angol pojáca vagyok. Sokféle módon érzem befelé fordulónak magam, szerintem pont emiatt választottak ki a producerek Jon Snow szerepére.”

Egy erős színházi előadás nem hangzik hazugságnak, inkább úgy érződik, mintha az igazság lenne. Így egy hamis érzelmes búcsú előadása a Trónok harca szereplőinek és stábjának Harington számára pont az ellenkezője volt annak, ami a színészetet jelenti. Így az, hogy nem rég a kamerák előtt barátai szúrták őt  szíven, átment abba, hogy teljesen fölöslegesen törje össze az ő szívüket a valóságban.

Nutter Kit beszédét őszintének, és igen erőteljesnek nevezte meg. Harington elmondta a színészeknek és a stábnak, hogy milyen sok értékes barátságot kötött, megjegyezte, mennyire törődik velük, és sajnálattal fejezte ki, hogy életének ez a része most mennyire üressé fog válni.

KH: “Életem legrosszabb előadása volt, ami mond valamit. Nem tudtam kiadni magamból egy sírós szeretlek benneteket sort. Így néhányan bevették, néhányan nem.”

EW: Mi történt a beszéd után?

KH: “Leléptem a p/csába.”

EW: Mi volt a legnehezebb dolog ezzel kapcsolatban?

KH: “Egy csomó történetszál van, ami Jon Snow körül forog. Ha olyan emberekhez fordulsz, akinek a történetszála a tiedtől is függ, és azt mondod nekik, hogy már nem vagy a részese a műsornak, akkor azzal azt is mondod, hogy ők sincsenek benne. És ez nagyon kényelmetlen volt számomra. Néhány emberrel őszintének kellett lennem, és kijelentenem, hogy nem mondhatom el, mi lesz, de ez nem az, aminek látszik. Ezért úgy végeztem, hogy lassan elkezdtem beavatni az embereket a titokba”

EW: Az egyik kilépő interjú, amit adtál, az EW-vel volt, és emlékszem, hogy azt a kérdést tettem fel neked, milyen ajándékkal leptek meg téged a producerek távozásod alkalmából.

KH: Itt tényleg el kellett terelnem a szót, ami számomra igazán kényelmetlen volt. Törődöm a műsorral. Nem szeretnék spoilereket. De ugyanakkor az első dolog, amit a publicistámnak mondtam, azt volt, hogy ne tegyen kamerák elé, és interjús helyzetekbe. Szerintem még mindig jobb visszavenni egy kicsit, minthogy olyan helyzetekbe kerüljek, ahol az emberek fogós kérdéseket tesznek fel, amikre nem tudok nyíltan válaszolni anélkül, hogy felfednék fontos részletet.

EW: Mi volt a reakciód arra, ahogy a média és a rajongók egyszerre törtek ki az 5. évad fináléja után?

KH: “Inkább amiatt aggódtam, hogy az emberek nem fogják bevenni. Vagy hogy csak megnéznik, és azt fogják gondolni, hogy kit érdekel? Nem annyira szomorú, mint a Vörös Nász. Téged nem szeretünk annyira, mint azokat a karaktereket. Van benned ilyenkor valami, ami miatt azt szeretnéd ha az emberek szomorúak lennének. Szerettem volna, ha elhiszik, hogy meghaltam. Az esetek többségében pedig a legtöbben el is hitték. Szerették a karaktert, és el is hitték, hogy tényleg végleg elmehet. Örülök, hogy a várt hatást érte el.”

Jon Snow 2015. június 14-én halt meg. A sorozat történetének legnagyobb nézettségét érte el aznap este, 8.1 millió nézővel. De ahogy a rajongók gyászfüggönye leereszkedett, a félrevezetésnek egy teljesen új ciklusa került felvezetésre. Ez pedig nem volt más, mint a nyilvánosság felé való megtévesztés, miután Kit Harington, a producerek, a színészek és a stáb, ráadásul még az HBO vezetői is elkezdték megkapni A Kérdést. Még az Egyesült Államok elnöke is feltette. Amikor Nutter ellátogatott egy alapítvány estre  Chuck Lorre házába múlt nyáron, az elnök megkérdezte tőle, hogy tényleg megölte-e Jon Snow-t. Nutter pedig kötelességtudóan azt válaszolta, hogy meghalt. (Később D. B. Weiss gondolkodott el rajta, hogy ha tényleg tudni akarta a választ, miért nem kérdezte meg a CIA-t?)

Ám senki nem került olyan kötéltáncos helyzetbe, ami fullasztóbb lett volna, mint az HBO program elnöke, Michael Lombardo. Az ügyvezető egyike volt a műsor korai támogatóinak, aki berendelte a sorozatot az ipar szkepticizmusa ellenére, miszerint egy drága felnőtt fantasy sorozat nem tudna elég nagy közönséget produkálni. Amikor pedig Lombardo elolvasta az 5. évad forgatókönyvét, még ő sem tudta, hogy Jon Snow vissza fog térni.

“Úgy reagáltam, ahogy egy rajongó tette volna, fájdalommal, és sokkolva” – nyilatkozta Lombardo.

Néhány nappal később Benioff és Weiss felhívták őt, és bevezették a titokba. Emellett pedig arra is megkérték, hogy a csatorna segítsen nekik fenntartani Jon Snow halálának illúzióját. Ekkor még a kérés egyáltalán nem tűnt nagy dolognak.

“Egy dolog ilyet kérni, mielőtt a világ még átélhetné a fájdalmat. Oké, meg tudjuk csinálni. Öltünk már meg fő karaktereket ezelőtt. De Jon Snow halála nagy visszhangot kapott. Nem voltam olyan vacsorán, ahol az emberek ne tettek volna fel kérdést Jon Snow-val kapcsolatban. Nagyon nehéz volt irányítani ezt az egészet, hiszen nem lehettem őszinte és egyenes a barátaimmal, se azokkal az emberekkel, akiket tisztelek.”

A tavaly nyári Television Critics Association sajtótájékoztatón Beverly Hillsen Lombardonak közel 150  riporter elé kellett kiállnia. Majd egy kéz felemelkedett, és megkérdezte, hogy Jon Snow halott-e. Lombardonak sikerült megtartania a pókerarcát, de igazából megkönnyebbült a riporter kérdésétől.

“Halott, halott, halott és halott. Igen. Minden szerint, amit halottam, láttam és olvastam, Jon Snow halott.”

Cunningham a legjobbat hozta ki a dologból:

“Kib*szottul mindenki a rossz kérdést teszi fel. Jon Snow meghalt? Igen, meghalt! A kérdés az, hogy halott marad-e?”

A Trónok harca csapata azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem kellett hazudniuk arról, hogy Jon Snow meghalt-e, ahogy az Arya Starkot alakító Maisie Williams is elmagyarázta, mivel tulajdonképpen Jon a 6. évad első két részében valóban halott.

“Senki sem tette fel nekem ezt a kérdést” – mondta Lombardo.

A készítők között viszont inkább az okozott némi vitát, hogy Jon Snow mégis mennyi ideig feküdjön halottan.

“Esett róla szó, hogy a feltámadás az első rész végére kerüljön, mivel az egy nagyon jó befejezés lett volna a premierre – nyilatkozta Dave Hill író – De Bryannek igaza volt, kicsit el kellett húznunk Jon Snow halálát, különben csak 50 percig lett volna halott. Szerettük volna jobban elmélyeszteni halálát az emberekben, és hogy más karakterek is előadhassák magukból az érzelmeiket. Ám ugyanakkor a teste bomlásnak indult volna, ráadásul a történetben sok egyéb dolognak is kell még történnie Jonnal, ezért nem szerettük volna, ha 3 részig fekszik azon az asztalon. Plusz valószínűleg Kit is megölt volna minket!”

Amikor a 6. évad forgatókönyvét elkezdték elküldeni a színészeknek múlt nyáron – az első alkalommal mindent elektronikus módon, és nem papíron – Kit Haringtonnak rá kellett jönnie, hogy a producerek nem tévedtek a feltámadás utáni munkamennyiséggel. A szerepe hatalmas volt, sokkal több forgatási nappal, mint azelőtt. Ennek ellenére a Jon Snow név mégsem szerepelt benne sehol sem. Ehelyett egy teljesen új nevet használtak a teljes szövegkönyvön át. Ez pedig nem más volt, mint a Lord Commander kezdőbetűi, vagyis ‘LC’. A műsor megalkotói világossá tették, hogy senki sem ejtheti ki a Jon Snow nevet, még ők sem. De mégis hogyan tudták akkor titokban tartani Harington jelenlétét a műsorban?

“Igazából, reménykedtünk benne, hogy miután a finálé lemegy a tévében, néhány hétig kikerülnénk a bizonytalanságból – mondta Benioff – Már mindenki kamerával mászkál mindenhol. Tudtuk, hogy amint Kit visszarepül Belfastba, az emberek képeket fognak készíteni róla.”

Ahogy kiderült, a megtévesztés sokkal tovább működött, mint amire számítottak.

EW: A finálé után rövidebbre vágattad a hajad, ami nagy kavarodást okozott.

KH:  “Szerettem volna egy kicsit hitelesebben eladni a történetet, hogy meghalt. Tudom, hogy ez a hajstílus egyet jelent a műsor nevével. És tudom, hogy a múltban azt mondtam, levágatom, amikor lesz rá lehetőségem. Rövidebb hajjal szerettem volna megjelenni, ami eladhatta volna a hazugságot.”

EW: Amiatt, hogy kijelentetted, már nem vagy a műsorban, aggódtál, hogy az emberek dühösek lesznek amiatt, hogy hazudtál nekik?

KH: “Azt hiszem igen. Az emberek folyamatosan azt kérdezgették, hogy halott vagyok-e, de vajon tényleg szeretted volna, ha elmondom az igazságot? Ha elmondtam volna, hogy igen, élek, mert Melisandre visszahoz a 2. rész végén, akkor úgy reagáltak volna, hogy fogjam be a pofám. Így szerintem ez csak egy költői kérdés volt.”

EW: Azt hallottam, hogy a forgatás első pár hónapjában a lehető legkevesebbet szerettél volna a nyilvánosság elé kerülni.

KH: “Egy teljesen új lakásba helyeztek. De nem tehettek fel egy privát repülőre, hogy visszarepüljek Belfastba. Megőrültem volna, ha folyamatosan bent kellett volna maradnom. Nagyon fontos volt ez az ügy, de rá kellett jönnünk, hogy nem élet-halál kérdése.”

Persze nem kellett sok, hiszen alig kezdték el a 6. évadot forgatni, Kitet hamar lekapták a fotósok. A spekulációk a legszínesebb változatokat öltötték magukra, ezért a színész elkezdte híresztelni, hogy csak azért jelent meg, hogy Jon Snow holttestét alakítsa. Ám a rajongók továbbra is hajthatatlanok maradtak.

“Bárhol veszélyes volt együtt vacsorázni Kittel – mondta a Melisandrét alakító Carice van Houten – A srácnak ennie és élnie kell, de a tőlünk telhetőt megtettük elrejtésében.”

Kit színésztársainak is át kellett élniük a nyomást. Owen Teale, aki az első kést döfte Jon Snow mellkasába, Ser Alliser Thorne-ként, megijedt, amikor egy éjszaka egy részeg késsel hadonászva rohant utána.

“Majd egyszer csak felajánlotta, hogy fogjam meg a kést, és annyit mondott, hogy Ó, nem-nem-nem, csak egy képet szeretnék. A kést te szegezed nekem. Hozzá kellett szoknom ehhez. A rajongók azt szeretnék, hogy legyek velük gonosz egy momentum erejéig, és mondjam nekik, hogy For the watch…”

A forgatás felénél a készítők legnagyobb félelme vált valóra: ugyanis egy rajongó készített egy távoli képet Kit Haringtonról jelmezben, újra akcióban. Bizonyára csel volt, ugye?

“Ha körülnézel az interneten, Kitet fogod látni egy mezőn, karddal a kezében, 300 extrával körülvéve, amire valószínűleg azt fogod mondani, hogy valószínűleg mégsem halott” – mondta Weiss – “Hacsak nem egy különösen drága flashback jelenetet forgatunk, aminek Jon sosem volt részese. Szerencsére a legtöbb ember nem trollkodik az interneten ilyesféle dolgok után kutatva, ami elrontaná a nézői élményt. Ezért még mindig nagyon sok emberben maradt meg a kérdés, hogy Jon Snow él-e vagy sem?”

Egyfajta hihetetlennek tűnik, hogy Jon Snow feltámadása nem szivárgott ki, legalábbis Jeremy Podeswa, aki a 6. évad első két részét rendezte, így gondolja. A rendező dicséri a műsor létrehozóit a jelenet megírásáért, melyben Jon a parancsnoki szobájának asztalán fekszik, miközben a támogatói a lázadók ostroma alatt állnak.

“Minél több ideig látod őt az asztalon fekve, annál inkább azt gondolod, hogy tényleg nem fog visszatérni a halálból, és ennyi volt. És amíg Jon megölésének megtorlásán dolgoznak, fontos a bűncselekmény vizuális ábrázolása, ami összeköti a történetet.”

A feltámasztás jelenetben Jon meztelenül feküdt az asztalon, miközben Melisandre a testét mosta le.

“Egy kész örökkévalóságnak tűnt feltámasztani őt!” – magyarázta Carice van Houten – “Nagyon fontos jelenet volt, amit sok különböző szemszögből vettünk fel. Szerintem vagy ötvenszer kellett lemosnom a testét. Sok ember van, aki igazán féltékeny lett volna rám.”

Haringtonnak viszont nem volt oka panaszkodni. Forgatási napjai a Trónok harcában ugyanis másból sem állnak, csak harcjelenetekből és fagyasztó hidegből.

KH: “Nagyon furcsa volt, mint egy tinédzser fiú piszkos álma: meztelenül fekszel ott, miközben Carice van Houten mossa le a tested. Annyira könnyű két epizód volt, imádtam.”

A színésznek még egy ijesztő pillanat is volt, ugyanis elaludt az asztalon, és éppen egy jelenet közepén ébredt fel. Egy perc erejéig a műsorbeli, és valós élete teljesen összemosódtak.

KH: “Tudod, mennyire rémisztő, amikor felébredsz, és hirtelen nem tudod, hol is vagy? Akkor képzeld el, milyen érzés egy Trónok harcabeli világban felébredni. Kész rémálom.”

Ám a sorozatban Jon Snow amikor feléled, drasztikusan megváltozik.

EW: Mennyire változtatta meg a halál Jon Snow-t?

KH: “Először aggódtam miatta, hogy felébred, minden a régi lesz, és akkor semmi értelme nem volt a halálának. Változnia kell. Van egy kiváló pillanat, amikor Melisandre megkérdezi tőle, hogy mit látott, amire azt feleli, hogy semmit, semmit az ég egy adta világon. Ez a legmélyebb félelmeinkbe vág bele, miszerint semmi sincs a halál után. Számomra pedig ez a legfontosabb mondat az egész évad során. Jon sosem félt a haláltól, ami őt egy erős, és tiszteletre méltó személlyé tette. Ám ezúttal valami újat fedez fel az életével kapcsolatban: meg kell élnie, mivel ezen kívül nincs más. A halálon túl nem volt semmi. Ez pedig megváltoztatja őt. Félni kezd az istenektől. Nem szeretne még egyszer meghalni, de ha mégis meghal, nem szeretne visszajönni az életbe.

EW: Mennyire lesz nagy ez az évad Jon Snow előrehaladásában?

KH: “Ez az eddigi legnagyobb évad számára. Lesz egy rész benne, mely Jon történetéről fog szólni, az lesz az eddigi legfantasztikusabb epizód.”

EW: Mennyire leszel felszabadult, amikor az az epizód lemegy a tévében?

KH: “Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy hamarosan kikerül a nyilvánosság elé. Jó érzés a Trónok harcában a figyelem középpontjában lenni egy teljes évadon át. De egy másik szemszögből inkább nem mennék keresztül ismét az egészen. Szeretnék újra hivatalosan is a Trónok harca része lenni.”

Ami azt jelenti, hogy Kit végre visszatérhet az igazi szenvedélyéhez: minden egyes csepp energiáját Jon Snow megformálásába szentelni, aminek mi is szemtanúi lehettünk első kézből, miközben a Trónok harca Észak-Írországi díszletét látogattuk meg a 6. évad készítése során.

Egy sáros mezőn Jon Snow vagy egy tucat emberrel küzd. Öltözete megváltozott (persze, csak a marketing miatt, hogy most mindenkinek új Jon Snow figurát kelljen vásárolnia – mondta Kit), vad haja fel lett tűzve, el az útból, akár, mint egy szamurájnak. A színész pedig egy forgószél. Harington a kardját így, majd úgy lendíti meg, lépdel és forog, lebukik és szúr, egy sokkal komplexebb harcmozdulat sorozatot mutat be nekünk, mint amit valaha is el tudnánk képzelni. És még akkor is, ha a jelenet ennyire fárasztó, Kit mindig szeretne még egy felvételt.

“Fenomenálissá vált benne – mondja Benioff – Van valami nagyszerű Kitet egy 60 másodperces jelenetben nézni, ahol ténylegesen minden mozdulatot rendesen megcsinál.”

Weiss egyetértően tette hozzá a következőt:

“Valóban nagy értéket jelentett volna egy középkori hadseregben.”

Kit Haringotn munkájának fizikai részét is legalább annyira komolyan veszi, mint a műsor titkának megtartását. Egy 14 ütéses küzdelmet percek alatt képes elsajátítani, amikor pedig egy rövid időre leveszi a felsőjét, felfedi bonyolultan cizellált fizikumát. (Cunningham szerint csak azért csinálja, hogy idegesítse a többieket). Harington később meg is fog osztani velünk egy képet barna vízzel teli kádjáról, mely egy küzdelemben rákerült kosztól vált ilyenné.

Még a legkeményebb hősök sem tudnak egymaguk elbánni több tucatnyi ellenséggel. Egy jelenet során Jon Snow túlterhelten a földre rogy. A harcosok összegyűlnek fölötte. Harington vastag, sűrű sárban fekszik, csúszó-mászó rovarokkal körülvéve. Jon Snow egyszer tért vissza a halálból, de ha ismét meghal, senki sem számíthat rá, hogy második alkalommal is megmenekül.

Kit nem hajlandó kimondani a biztonságos szót (banán), hogy megállítsa az öklözést. De amint a jelenet véget ér, sokkal kifulladtabbnak tűnik, mint általában. A Trónok harca sztárja eltántorog egy fáradt mosollyal, és a következő szavak hagyják el a száját:

“Legyél színész – mondták nekem.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez