2018. november 01.

Az Entertainment Weekly november első heti számának címlapján visszatérnek kedvenc Trónok harca szereplőink: Jon Snow és Daenerys Targaryen. A hírlap abban a szerencsében részesült, hogy ők oszthatják meg az első képeket a Trónok harca 8. évadának díszletei közül, emellett egy exkluzív interjút is leközölhetnek a televízió legtitokzatoskodóbb sorozatának utolsó évadával kapcsolatban. A továbbiakban ezt olvashatjátok el oldalunkon.

2017 októbere: az első felolvasás

Amikor Kit Harington belépett a konferencia terembe, fogalma sem volt arról, hogy mire számíthat. A Trónok harca utolsó évadának forgatókönyvét csupán néhány nappal azelőtt küldték ki emailben, mely a sorozat színészeit olvasási őrületbe kergette. Csak úgy, mint a műsor rajongói, a színészeik is majdnem egy évtizedet vártak arra, hogy kiderüljön karaktereik sorsa. Az egész 6 epizódot tartalmazó évad forgatókönyvét egyszerre kapták meg, jelszavak tömkelegével védve.

Sophie Turner rekord idő alatt pörgette végig az ő példányát, reakcióját pedig gyorsan el is küldte a műsor producereinek.

“Rendkívül nyomasztó volt” – nyilatkozta a Sansa Starkot alakító színésznő – “Utána teljesen tompának éreztem magam, ki kellett szellőztetnem a fejem egy órákig tartó séta formájában.”

Mások, mint például Emilia Clarke rögtön hazasietett, hogy magányban olvashassa el a forgatókönyvet.

“Odafordultam a legjobb barátomhoz, és csak annyit mondtam neki, hogy Úristen, most mennem kell! Mennem kell! Teljesen kiborultam.” – ezután egy csésze tea társaságában kezdett neki az olvasásnak – “Őszintén, nagyon mély hatást gyakorolt rám. Ez őrülten elbizakodottnak hangozhat, viszont színész vagyok, így megengedett évadonként egy elbizakodott melléknév használata.”

Eközben Peter Dinklage megtörte több éves szokását, miszerint azonnal megnézni, hogy Tyrion Lannister túléli-e.

“Ez volt az első alkalom, hogy nem ugrottam rögtön a végére.” – mondta.

Még a műsor vezetői, David Benioff és D.B. Weiss is szokatlanul idegesek voltak, miközben arra próbáltak rájönni, ki hogyan reagál a csavarokra.

“Pontosan tudtuk, mikor küldte el a szkript koordinátorunk a forgatókönyveket, percre pontosan. Utána pedig csak vártuk a válasz emaileket.” – magyarázta Benioff.

A színészek ezután mind Belfastba utaztak, hogy a produkciós irodában összegyűljenek a formális szövegfelolvasásra. Addigra már mindenki tudta, hogyan fog kibontakozni a történet, kivéve két személyt: a Davost alakító színészt, Liam Cunninghamet (“Az a kib*szott forgatókönyv nem nyílt meg, fenébe ezzel a dupla biztonsággal!” – zúgolódott a színész) valamint Kit Haringtont, aki nyíltan visszautasította az elolvasását.

“Úgy léptem be a terembe, hogy folyton kihangsúlyoztam: ne mondjátok el, nem akarom tudni.” – vallotta be Kit Harington – “Mi értelme van magamban elolvasnom, ha hallgathatom is az embereket felolvasni, ráadásul így a barátaimmal együtt derül ki minden.”

Benioff és Weiss a gyűlést úgy nyitották, hogy megkérték a színészeket, maradjanak távol minden olyan tevékenységtől, ami egy apró spoilert is felfedhetne a forgatás alatt, vagy után (“Még a csizmátokról se készítsetek fényképet a díszletek között” – emlékezett vissza egy színész a producerek utasításaira). Ezután mindenki helyet foglalt egy hosszú asztalnál, melyre díszítésként néhány kellék koponyát helyeztek, hogy felolvassák a Trónok harca legutolsó évadának forgatókönyvét.

Egy bizonyos pontnál Kit Harington még könnyezett is.

Később másodszor is elsírta magát.

2018 márciusa: az utolsó évad

A stúdió kapujához érkezve egy őr állított meg, és megkért, hogy hadd vizsgálja át a táskámat. Ez egy biztonsági fejlesztés volt, ami eltért az előző évektől. Ezután elkérték a telefonomat, és leragasztották a kameráit matricával – ez is új volt. Egy HBO-s kísérővel beléptünk egy hatalmas hangárba, ami hihetetlenül nagy volt, az RMS Titanicot is ott festették.

Akkor éppen a 6. részt, vagyis a sorozat fináléját forgatták. Csak úgy, mint amikor Kit Harington besétált a felolvasásra, én sem tudtam semmit az utolsó évad történetéről. Körülnéztem az aprólékosan kidolgozott díszletben, amilyet még sosem láttam ezelőtt a műsorban. Néhány színész éppen alakított, én pedig teljesen ledöbbentem: olyan karakterek is benne vannak a fináléban, akikről nem gondoltam volna. Szépen lassan összeraktam magamban, hogy mi történhetett Westerosban az előző 5 epizód során, és próbáltam nem úgy tűnni, mint aki teljesen kiakadt.

Egyelőre semmi többet nem árulhatok el arról a jelenetről.

Egy szót hadd ejtsek a spoilerekről: a színészek hozzászoktak már a titkok megtartásához, viszont még sosem tűnt úgy, hogy ennyire aggódtak volna miattuk.

“Vannak pillanatok, amikor nem bízhatsz magadban amiatt, hogy birtoklod ezeket az információkat.” – mondta Joe Dempsie, aki Gendry-t alakítja – “Egy olyan dolgot birtokolsz, amit milliók szeretnének megtudni a föld kerekén. Ez egy nagyon bizarr érzés. Szerintem az évad megjelenéséig biztosan leszek még részeg.”

Eddig a pontig a színészek máris jobb munkát végeztek a titkok megtartásában, mint az előző évadoknál, még részegen is. Az internet bővelkedik teóriákban, de azok csak találgatások. Egy állítólagos forgatókönyv kiszivárgott Redditre, de van egy módja a hamisítványok kiszűrésének: a valódi Trónok harca forgatókönyvekre nincs ráírva, hogy Trónok harca. A díszlet környékén “drón gyilkos” fegyvereket használtak, hogy meggátolják bármilyen robot szerkezet bejutását a díszlet fölé. A produkciós dokumentumokban fedőneveket használtak a színészekre, amikor szólították őket a díszletbe (például Emilia Clarke ‘Eldiss’ volt).

“Elég bonyolult folyton emlékezned rá, hogy kinek mi is a fedőneve” – mondta Sophie Turner.

Benioff és Weiss következő projektje egy Star Wars film lesz, az Utolsó Jedik rendezőjétől, Rian Johnsontól és a producerétől, Kathleen Kennedy-től pedig kaptak néhány tippet az utolsó évad forgatásához.

“Elárultak néhány trükköt, például hogyan zárjunk le bizonyos dolgokat, amikre nem is gondoltunk volna, vagy nem tudtuk, hogy lehetséges lenne.” – árulta el Weiss.

Egy bizonyos ponton az HBO meg fog osztani egy helyénvaló trailert is az utolsó évadhoz, ami többet is fel fog fedni. Addig is, íme néhány alapvető dolog, amit elárulhatunk: a 8. évad Deresben fog kezdődni egy olyan epizóddal, melyben sok visszautalás lesz a műsor legelső részéhez. Ahelyett, hogy most Robert király és kísérete érkezne, most Daenerys és a serege fog közeledni. Ezt követően a karakterek összevegyülnek, mely sok izgalmat és feszültséget fog kelteni – néhány karakter még sosem találkozott közülük egymással, néhánynak pedig közös történelmük van – ezúttal mind a Holtak Seregének elkerülhetetlen inváziójára készülnek.

“Tulajdonképpen arról fog szólni, hogy a különféle karaktereknek össze kell fogniuk a közös ellenséggel szemben, fel kell dolgozniuk a múltjukat, valamint el kell dönteniük, hogy kinek az oldalán szeretnének szembenézni a biztos halállal.” – mondta Bryan Cogman, társ-executive producer – “Ez egy hihetetlenül érzelmes, kísértő és keserédes finálé lesz, és szerintem tiszteletben tartja mindazt, amit George R.R. Martin tűzött ki célul – ami az ilyesféle történetek esetében azt jelenti, hogy minden a feje tetejére fog állni.”

Ebben az évadban az fogja vezérelni a drámát, hogy a rajongók kedvenc karakterei hogyan fognak kijönni egymással (oké, itt is egy példa az évad premier epizódjából: Sansa nem fog örülni neki, hogy Jon térdet hajtott a díszes Targaryen barátnőjének – legalábbis először biztosan nem.)

A történet afelé építkezik, hogy szembesüljenek a Holtak Seregével, amitől mindenki azt várja, hogy a televízió és a mozivászon valaha készített leghosszabb akciójelenet sorozata legyen. Lesz egy epizód – melynek megoldása Benioff és Weiss producereket már évekkel ezelőtt nyugtalanította – ez az epizód egy faltól falig akció lesz, és a Fattyak csatája rendezője, Miguel Sapochnik jóvoltából érkezik majd el a képernyőre.

Múlt áprilisban egy stábtag felfedte, hogy a Trónok harca stábja egy 55 éjszakás forgatást fejezett be egy csata esetében. A sajtó világszerte futtat sztorikat, melyek azt állítják, hogy az utolsó évad csatáját kétszer olyan hosszú időbe telt leforgatni, mint a 6. évados Fattyak csatáját, amit 25 napig forgattak. Ez vadul alábecsülte azt, ami valójában történt. Az 55 éjszakás forgatás csak a csata külső jeleneteit ölelte fel Deres díszleténél. A forgatás azután a stúdióban folytatódott, ahol Sapochnik még hetekig forgatta ugyanazt a csatát.

“Brutális” – mondta Peter Dinklage – “A Fattyak csatája emellett csak egy vidámparknak tűnik.”

A csata ráadásul nem is csak egy karakter köré összpontosul, hanem több karakterrel foglalkozik egyszerre, és az ő túlélésük köré épül.

“Létrehozni a legnagyobb csatát nem hangzik túl izgalmasnak – valójában elég unalmasnak tűnik” – mondta Benioff – “Feladatunk része – és inkább Miguel feladatának a része, hogyan oldjuk meg az érdeklődés fenntartását. A történet legelejétől kezdve efelé a pont felé építkeztünk, hiszen az élők és a holtak fognak összecsapni egymással, amit nem lehet egy 12 perces csatában lerendezni.”

Hogy ezt sikeresen össze tudják hozni, a gyártók elképesztően megnövelték a Starkok ősi otthonának, Deresnek a díszletét hozzátéve egy tornyos vár külsőt, nagyobb udvart, valamint több összekapcsolt szobát és sáncokat. Az új Derest körbejárni olyan, mintha kiterpeszkedett volna az egész díszlet. A földet hó és vér borítja. A levegőt füsttel töltik meg a tűzkemencék. Bármelyik irányba fordulsz, csak többet és többet látsz Deresből. Könnyű úgy érezni, mintha valóban Westerosba csöppentél volna.

Deres kibővítése csak egy kis példája annak, hogy mennyire megnövekedett a gyártás minden tekintetben, hiszen ezt most nem cseszhetik el. Jelenetek, amiket alapvetően egy napba telne leforgatni, most több napot igényelnek.

“A kamera tesztek hosszabbak, a jelmezek valamennyivel jobbak, a hajak és sminkek pedánsabbak. Minden döntés, minden beszélgetés és minden viselkedés csak azt üzeni, hogy ennyi volt.” – nyilatkozta Emilia Clarke – “Minden sokkal intenzívebbnek érződik. Volt egy jelenetem valakivel, akihez egyszer csak odafordultam, és csak annyit mondtam neki, hogy soha többé nem fogom ezt csinálni, ez pedig könnyeket csal a szemembe.”

Lena Headey, aki Cersei-t alakítja, egyetért:

“Érezni lehetett a gyászt. Ez egy hatalmas veszteség, hiszen soha nem lesz ehhez hasonlóban részünk.”

Még több könny következik, csak úgy, mint a felolvasásnál.

Kit Harington pedig el is árulja, hogy miért is sírt másodjára a felolvasás során:

“A második alkalom a legvégén volt.” – mondta a színész. Arra utalt, amikor a színészek elérték a forgatókönyv legutolsó oldalát, ott pedig elolvasták a műsorvezetők utolsó sorát. – “Minden évad végénél azt olvashattuk ott, hogy az első évad vége, a második évad vége, itt viszont az állt ott, hogy a Trónok harca vége.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez