2019. január 10.

Kilenc év, a 30-as évek küzdelmei, 67 epizód, egy koreografált csata szekvencia, amely minden Hollywood-i művel szemben felveszi a versenyt, két szex jelenet, egy halál jelenet, egy feltámadás, valamint mindent összevéve több, mint 100 kardélre hányt statiszta áll Kit Harington mögött. Ami azt jelenti, majdnem megérkeztünk. Majdnem vége.

Kit tavaly júliusban, amikor az utolsó ténylegesen emberekkel teli forgatási napjára érkezett el az idő, kollégáival elszívott még egy utolsó cigarettát, majd szertartásszerűen, mintha egy korszak érne véget, abbahagyta a dohányzást. Amikor a GQ találkozott Kit Haringtonnal egy interjú erejére, már csak egyetlen egy leforgatandó jelenet várt rá.

Kit Harington egy régimódi londoni hotelban találkozott a GQ csapatával, rögtön észre is vette a pajzsokat és a szarvas fejeket a falakon, és meg is említette, hogy pont megfelelő hely lesz megejteni az egyik utolsó interjúját a Trónok harca kapcsán. Azt hinné az ember, hogy nem mostanában fog hasonló középkori csecsebecsék után nézelődni.

“Úgy tűnik, a Trónok harca utolsó évadát azért tervezték, hogy összetörjön minket.”

Brutális és sokat követelő volt leforgatni a befejező részeket ilyen közel a sugárzásukhoz. Azok számára, akik Kit Haringtonhoz hasonlóan már a sorozat elejétől kezdve részt vettek benne, a forgatás utolsó 9 hónapja felért egy averziós terápiával.

“Mindenki összetört a forgatások végére. Nem tudom, hogy amiatt sírtunk-e, mert szomorúak voltunk, vagy csak szimplán azért, mert kib*szottul elfáradtunk. Kialvatlanok voltunk. Mintha eleve az lett volna a cél, hogy azt gondoljuk, ‘oké, már rohadtul elegem van ebből.’ Emlékszem, mindenki azt mondogatta a forgatások vége felé, hogy ‘Most már torkig vagyok. Imádtam, és a legjobb dolog volt az életemben, és biztosan hiányozni fog egy napon – viszont most már elég volt.'”

Az interjú napján Kit egy galamb-szürke blézert és sötét pólót viselt sötét farmernadrággal, valamint boldog és energikus hangulatban volt – a fény pont a bőrcsizmás lábaira esett. – Úgy nézett ki, mint egy rab, aki majdnem egy évtizedet követően ölthetett fel először civil öltözetet hajnali szabadlábra helyezése előtt. Olyan közel állt a végéhez, hogy akár meg is lehetett volna érinteni.

Kit magánál tartotta vonzó bőr táskáját is (“Ez egy kib/szottul színészes táska” – mondta rá), majd gyengéden magához simította, és elmagyarázta hogy egy forgatókönyv van benne: a következő munkája, egy két főszereplős Sam Shephard színdarab, melynek True West a címe.

A színdarab első munkálatai közeledtek az interjú készülésekor, mely 9-től délután 5-ig terjedő próbákból fog állni egy West End-i színházban, ahová Kit az Észak-Londoni házából készül ingázni. Azt mondta, alig várja, hogy elkezdődhessen a munka – habár nem a megfontolt színészi indokok miatt, ahogy arra számítanánk.

Természetesen Kit lelkes a színpadra való visszatérése miatt. Úgy érzi, befejezetlen dolog vár rá ott. 2 évvel ezelőtt, amikor a híres Fattyak csatája című rész forgatását fejezte be, Kit lemosta magáról a hamis alvadt vért és sarat, majd Westeros világából kilépve rögtön a West End színpadára lépett. A Doctor Faustus egy nagy nyilvánosságot kapott változatában szerepelt.

“És most visszatekintve arra az időszakra úgy érzem, fejben nem igazán voltam jelen. A belevitt energiám eléggé mániákus volt, mivel egy sikeres tévésorozat energiája is eléggé mániákus. Szó szerint két nappal a Fattyak csatája után máris Londonban voltam a Doctor Faustus miatt. Lélegzetvételre se volt időm, és az arcom máris a hirdetőtáblákon volt, hogy a színház történelmének egyik legikonikusabb színdarabjában szerepeljek.”

Elmondása szerint a gőg vezette. Nem is adott időt magának a képernyő és a színpad közötti átállásra. Ez alkalommal néhány hét szünetet tartott, hogy kiszellőztesse a fejét a színdarab előtt. Mielőtt bármit is tett volna a forgatókönyv átfutásán túl, több helyre is elment nyaralni.

Így most el is értünk arra pontra, hogy kiderüljön, miért is várta igazán Kit az újabb színházi projektet. A 9-től 5-ig való munka. Az ingázás. Az elmúlt évtized nagy részét egy őrült kitalált világban játszódó siker tévésorozatban töltötte, és a sok elébe került lehetőség ellenére mégis így gondolja:

“Ez nem gátol meg abban, hogy azt gondold, a fű mindig zöldebb máshol, nem gátol meg abban, hogy ne vágyj egy 9-től 5-ig terjedő életforma biztonságára.”

Ez elképesztő képet fest: a legmenőbb tévéműsor színésztársulata íjpuskákkal és koronákkal feldíszítve azt a munkát végzik, amire gyerekként vágytak… a cigaretta szünetekben mégis együtt álmodoznak unalmas munkákról: elkészíteni a teát az irodai konyhában, otthonról dolgozni a csúcsidőben.

“Szerintem az emberek, akik nem a film iparban vagy a televízióban dolgoznak, nem is igazán értik, hogy mennyire zavarba ejtő is ez. Folyton távol vagy otthonról. Amint ma idejöttem (ebbe a hotelba), és láttam ezt a sok embert kerékpárral munkába menni, hatalmas luxusnak tűnt. Ami biztos őrültségnek hangzik. De maga az, hogy munkába járhatsz, eltölthetsz egy napot a kollégáiddal, majd hazatérhetsz a családodhoz, főzhetsz, a hűtőben ételek várnak rád… Nagyon furcsa ezt mondani, de ezek azok a dolgok, amikre a legjobban vágyok. Kilenc év után végre otthon leszek. Egy helyen. Nyugalmasnak hangzik.”

Visszagondolva a régi időkre, Kit úgy jellemezte fiatal énjét, hogy egy ‘helyes kis szaros‘ volt. Akkoriban egy visszafeleselő, szoknyavadász suhanc volt, aki egy fél évszázadra megfelelő büntetést halmozott fel egyetlen iskola év alatt a West Midlands iskolában.

“Sosem feleltem jól a hatóságoknak, mert a szüleim sosem voltak tekintélyelvűek.”

Habár a nagyobb Harington család régi és nemes volt (generációkon keresztül látták el katonai vezetőkkel Angliát), Kit ága a családnak sokkal hagyományosabb volt. Édesanyja, Deborah költőként tevékenykedett, édesapja, David pedig vállalkozó volt. Kit akkor szerette meg a színészetet, amikor az iskolában egy Beckett darabba válogatták be, érettségi után pedig 3 évet töltött a London’s Royal Central School of Speech and Drama iskolában.

Ami megmaradt kis szaros énjéből az iskolát követően, az végleg elveszett, miután megkapta az első professzionális munkáját. Ugyanis a War Horse című West End színdarabba válogatták bele, mely arról híres, hogy egy nagyszerűen kialakított báb ló szerepel benne. Sok újságíró kritikus is kiemelte azt a nem túl kellemes pontot, hogy az emberi színésztársulatot folyamatosan felülmúlta Joey, a bábló. Vagy, ahogy Harington mondja:

“Mindig a ló kapta a legnagyobb éljenzést. Ha akkoriban megkérdeztek volna, valószínűleg azt felelem, hogy a művészet miatt vagyok a darabban! De melyik fiatal színész ne gondolna a dicsőségre, mely egy olyan darab után jár, amely hírhedtséghez juttat?”

Nem is kellett sokáig várakoznia, hiszen 22 éves korában részt vett az HBO meghallgatásán. A Trónok harca producerei szinte biztosak voltak benne, hogy a projekt fel fog emelkedni, és éveket fog megélni, mivel Kit Haringtonnal egy olyan szöveget olvastattak fel a meghallgatáson, amely nem lett volna releváns egészen a 3. évadig.

A jelenetben, amit Kit felolvasott, Jon Snow-nak meg kellett győznie harcos barátnőjét, Ygritte-et, hogy ne kezdjenek bele egy bonyolult támadásba… miközben nem szabadott felfednie titkos tervét, mellyel elárulja őt… miközben egyértelműen ki kell mutatnia, hogy szerelmes lett belé. Feszült, csavart és szexi volt a jelenet, vagyis alapvetően Trónok harcás. Harington pedig megkapta a szerepet, és 2009 végén pedig el is kezdték a forgatásokat.

Bármilyen magabiztosak is voltak a producerek a műsor sikerével kapcsolatban, Kit Harington volt a rezidens vészmadár a díszletek között.

“Az első évad után azt mondogattam az embereknek, hogy biztosan nem fogják berendelni a második évadot. A második évad után pedig biztos voltam benne, hogy nem lesz harmadik. Mindenki csak annyit válaszolt, hogy ‘Most szórakozol velem, Kit? Biztosan berendelik a 3. évadot.'”

Természetesen berendelték a 3. évadot. Mostanra már több millió ember követi a műsort ilyen vagy olyan módon, hivatalosan az HBO platformján, ám a legtöbben kalóz módszerekkel nézik a részeket.

Az első években a műsor egy közös affér volt, Harington egyike volt a több, mint egy tucat fő karakternek. Amint egyre több és több tagja elhunyt ezeknek a szereplőknek, leszűkült a fókusz. Kit képernyőideje megnövekedett. Néha még az is előfordult, hogy más történetszálakat szüneteltettek, hogy egy egész epizódot az ő karakterére szánhassanak. Évente egyszer megformálhatta ezt a nagyszerű vezérkaraktert, közben pedig az évadok közötti forgatási szünetben filmeket is elvállalhatott.

Bármiben is szerepelt, egyik film sem kapott akkora visszhangot, mint a Trónok harca.

“Tudod, hogy vár rád egy munka. Tisztában vagy vele, hogy egy hihetetlenül sikeres tévéműsorban szerepelsz. Tudod, hogy ez továbbra is fenn fogja tartani a profilodat. Emiatt azt érezheted, hogy sosem vagy éhes többre.”

A műsor második évadában egy skót színésznő, Rose Leslie csatlakozott a színésztársulathoz. Rose a harcos-barátnőt, Ygritte-et alakította, majd ő és Kit a valóságban is egy párrá alakultak.

“Sok ember a munkahelyén találkozik a másik felével. Úgy alakult, hogy a mi munkahelyünk ez az ikonikus tévéműsor lett. Mindketten rájöttünk, hogy egy sikeres sorozatban szerepelünk, és mindketten megtaláltuk a személyt, akibe szerelmesek lettünk.”

Rose Leslie karaktere néhány évadon belül meghalt, a rajongók pedig abban lelhettek vigaszt, hogy a valós kapcsolatuk továbbra is folytatódott. Kit és Rose 2016-ban költöztek össze. Az azt követő évben a Times napilapban jelentették be eljegyzésüket, az utána követőben pedig házasságot is kötöttek.

“Nem igazán jössz rá, mert az esküvőd napján kívül sosem dobják az arcodba, de a konfetti a legrosszabb dolog. Mintha több ember egyszerre bántalmazna. Egyáltalán nem szórakoztató.”

Sokáig tartott minden szemet kiszednie a hosszú, göndör hajából.

A színész az interjú előtt nem sokkal tudta meg, hogy új szerepe a Sam Shephard darabban egy sokkal letisztultabb külsőt fog követelni tőle. Rövid hajat! Amint a Trónok harca utolsó forgatási napján is túl lesz, Harington híres ismertetőjegye végre a fodrász szalon padlóján fog végződni. Biztos benne, hogy ez fogja azt a momentumot jelenteni számára, amit csak úgy hív, hogy a “kilépés gomb a Trónok harca módból“.

Daniel Radcliffle és Robert Pattinson színészek is megnyomták a saját kilépés gombjukat, és olyan munkákat vállaltak el az ő sikerszerepeik után, mely esetében alig lehetett közönségre számítani. Kit is valami hasonlót tervez.

“Természetesen szeretnék olyan filmben szerepelni, ami kijut az Oscarra. Nagyon örülnék neki. De vágyom-e a sok vörös szőnyeges felvonulásra és mindenre, ami ezzel jár? Nem. Hiszen már túl vagyok mindezen. Kilencszer egymás után is voltam a SAG Awardson a Trónok harcával. Mi többet lehet ennél megélni?”

Harington 2017-ben még a producerkedésben is kipróbálta magát, amikor is egy barátjával hoztak létre egy BBC drámát, mely a Gunpowder címet viselte.

“Belekóstolhattam az egészbe. Sosem tudtam igazán, mit is csinál pontosan egy producer, de a Trónok harca során a lehető legjobbakkal dolgoztam együtt, és most végre már látom, miért is szeretik ennyire a munkájukat.

Bármi jöhet legközelebb… Ebben a pillanatban úgy érzem, olyan felszabadulást kaptam, amelyet sok színésznek nincs lehetősége átélni. A legtöbb színész, bármit is mond, hírnévre vágyik. Hírhedtségre. Hiszen ez a cél, nem? Hogy a vörös szőnyegen lehetsz. Az, hogy egy díjkiosztó gálán lehetsz. Hogy egy olyan dologban vehetsz részt, ami miatt az emberek megállítanak az utcán. Az utóbbi 9 évem erről szólt. És úgy érzem, valami nagyon rosszul működne bennem, ha még mindig erre vágynék.”

Egy pillanatra Kit elgondolkozik rajta, milyen érzés lesz néhány hónap múlva belépni egy bárba – új frizurával, szakáll nélkül úgy, hogy többé nem ismerhető fel.

“Nézd, én egy színész vagyok, van egóm. Hiszen akkor van egód, hogy ha szeretnél feljutni a színpadra, hogy az emberek téged nézzenek. Szóval van egy részem, amely szereti, ha belépek valahová és felismernek. Hazudnék, hogy ha mást állítanék… Az emberek tudni fogják később is, hogy ki vagyok? Milyen érzés lesz az?”

Harington hülyén vállat von, vigyorog, hiszen egy évtizedet követően először több ismeretlen, mint biztos pont vár rá a jövőben. Nagyon szeretett a Trónok harca részese lenni. Viszont a műsor maga nyomasztó volt.

“Ez a súly pedig végre leszáll a vállamról. Hiszen elkészült. Büszke lehetek rá. Nyolc évadunk van, amelyek mind békésen ülhetnek majd a könyvespolcon az idők végezetéig.”

Kit rendelkezik azzal a frissen házasodott jellemzővel, hogy folyton a házassági gyűrűjét piszkálja, hozzáér, forgatja, és folyton meglepődik rajta, hogy egy ékszert visel az ujján. Ebben a pillanatban is fordít egyet rajta, és elmerengve megáll egy pillanatra a kellemes könyvespolc gondolatára, melyen a Trónok harca évadainak DVD-i pihennek.

“Nemrég ébredtem rá” – mondja – “És fogalmam sincs, hogy tényleg így lesz-e, de képzeljük el, hogy Rose-nak és nekem lesznek gyerekeink. És tudni fognak mindent. Hiszen látni fogják a teljes eredetét a szüleik szerelmének. Ami igazán csodálatos elképzelés.”

Elmosolyodik.

“Mindent a műsornak köszönhetek. De mindenek felett azt köszönhetem neki, hogy megismerhettem általa Őt.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez