Ikonikus haj

Kitnek Trónok harca beli karaktere, Jon Snow megformálása előtt sosem volt még hosszú haja. Sosem növesztette meg ennyire sem a haját, sem az arcszőrzetét. A Trónok harca prodecerei War Horse c. színdarab közben szúrták ki őt Jon Snow szerepére, és miután megkapta azt, akkor ajánlották neki, hogy növessze meg a haját karaktere megformálásához.


Kit a War Horse ideje alatt rövid hajjal.

“Mindig is rövid hajam volt, aztán csak megkértek rá, hogy megnöveszteném-e a hajam és a szakállam, én pedig úgy voltam vele, hogy rendben, még sosem növesztettem meg a hajam, az arcszőrzet növesztésben pedig még serdülő kori szinten állok, de azért adok neki egy esélyt!”

Amikor leforgatták a Trónok harca Pilot epizódját az első alkalommal, fél évvel a lényegi forgatás előtt, akkorra még nem nőtt meg a haja, így a színész parókát viselt, viszont a Pilot jelenlegi változatában már a saját haja látható. Ráadásul Kit utálta a parókát, ezért is döntött hajának megnövesztés mellett.


Kit a Trónok harcában, Jon Snow szerepében.

Az ikonikus frizura nélkül már el sem tudnánk képzelni Kit Haringtont, hiszen egyértelműen védjegyévé vált, viszont a színész mégis gondolkozott rajta, hogy megváljon tőle, a Trónok harca szerződése viszont köti, hogy addig nem vágathatja le a haját, amíg Jon Snow karakterét alakítja. Valószínűleg sok rajongónak megállna a szíve, ha levágatná göndör fürtjeit.

Amikor még 2014-ben a Testament of Youth (Az ifjúság végrendelete) című filmjét forgatta, olyan képek szivárogtak ki a színfalak mögül, amelyeken rövid volt a hajjal látható. Az egész rajongótárbor egyszerre morajlott fel, először mindenki arra gondolt, hogy kedvenc Trónok harca karaktere esetleg meghalt. Ám nem ez történt, ugyanis Kit egy későbbi interjúban elárulta, hogy végig parókát viselt.


Kit Az ifjúság végrendelete c. filmben parókával.

Natalie Dormer, aki a népszerű sorozatban Margaery Tyrell-t játsza, Kitet idiótának nevezte még egy 2014-es interjúban, amiért megtartja a hosszú haját, holott a sorozatban a legtöbb női karaktert játszó színésznő parókát használ. Kit reakciója erre ez volt:

“Tudom, mégis hogy a fenében tehették ezt velem? Elcsesztem, hogy belementem. Azt gondoltam, leállnak már ezzel a dologgal, hogy Natalie Dormer egy idiótának nevezett. Fel akartam őt hívni telefonon! Most már mindenképpen változtatnom kell a kinézetemen valahogy. Nem szeretem, hogy mindig zavar, de tényleg. Ha máshogy nézel ki, vagy más a külsőd, akkor az abban dominál, amit az emberek gondolnak rólad, hogy ki is vagy valójában. Ezért hamarosan levágatom a hajam. Amint megengedik, hogy megtegyem.”

Ekkor 2015-ben meglepő fordulat következett, ugyanis a Trónok harca 5. évadának fináléjában Jon Snow-t leszúrták az Éjjeli őrség tagjai, egyértelműen elvérzett az utolsó pár képkockán. Nem sokkal később a csatorna, illetve maga Kit is megerősítette, hogy Jon Snow véglegesen meghalt. Jon Snow meghalt, viszont a frizura megmaradt, ami nem kevés reményt adott a karakter visszatérésére.

Amikor 2015 novemberében nagy csönd övezte Kit Haringtont, az ET Online által készített cikkben az interjú készítője által megerősítést nyert, hogy még mindig nem vágatta le a haját, viszont amikor rákérdeztek, milyen fazont szeretne így, hogy a Spooksot leforgatták, csak ennyit válaszolt:

“Akár most azonnal megszabadulhatnék a hajamtól.”

Hosszú idő elteltével egyértelművé vált, hogy a tincsek megmaradtak, habár Jon Snow meghalt. A 6. évad elérkeztével kiderült, hogy Kit füllentett a rajongónak Jon Snow sorsával kapcsolatban, hiszen visszatért a műsorba, viszont volt néhány dolog, amiben nem hazudott, az pedig a haja volt, ugyanis tényleg vágatott belőle.

“Szerettem volna egy kicsit hitelesebben eladni a történetet, hogy meghalt” – mondta Kit az EW-nek – “Tudom, hogy ez a hajstílus egyet jelent a műsor nevével. És tudom, hogy a múltban azt mondtam, levágatom, amikor van rá lehetőségem. Rövidebb hajjal szerettem volna megjelenni, ami eladhatta volna a hazugságot.”

Aztán a 6. évad forgatásának kezdetekor a műsor vezetősége úgy döntött, vágatnak Kit hajából. A Jon Snow, akit a 6. évad első két részében láttunk, igazából hajpótlást viselt, hogy egyezzen a hossza az 5. évad végi állapottal – ez volt az, amit Melisandre levágott a felélesztős jelenetben.

“Sokkal rövidebbre vágtuk erre az évadra, teljesen más stílust kölcsönöztünk neki azzal, hogy kontyba tettük a hajam” – nyilatkozta Kit. Igazából, pontosan ez volt az a hajstílus, amit láthattunk tőle a 2015 őszén kiszivárgott forgatási képeken.

A probléma – ha megengedhetjük így nevezni – hogy a széles körben csodált loknik olyan nagyszámúak és hosszúak, hogy egy drasztikus hajvágás sem vált nyilvánvalóvá a külvilág számára. Amikor ugyanis a haj elér egy bizonyos hosszúságot, már azt mondhatjuk rá, hogy hosszú – még akkor is, ha valójában már jelentős mennyiség el lett belőle távolítva. A rövidebb haj nem feltétlenül jelent rövid hajat – ami azt jelenti, hogy Jon Snow haja most rövid lett ahhoz képest, hogy előtte milyen hosszú volt.

“Senkinek sem tűnt fel, hogy rövidebb a hajam. Nagy részét levágtuk, az emberek mégis úgy reagáltak, hogy ó, nézd, még mindig megvan a haja. Szóval ez sem igazán működött.”

Kit haja ráadásul gyorsan is nő, így nem telt bele sok idő, és valóban nem látszódott meg a változás. 2016 első felében Kitnek ismét olyan hosszú lett a haja, amilyen előtte volt. A Doctor Faustus c. színdarabban a színész a megszokott külsővel jelent meg.

Még egy régebbi interjúban említette meg Kit Harington, hogy általában csak a Trónok harca forgatásán vágatnak a hajából, fodrász nem nagyon szokott hozzányúlni, ám júniusban a színész a hajvágatás mellett döntött. Valószínűleg új filmje (The Death and Life of John F. Donova) és a Call of Duty szerepe miatt.

2017-ben elérkeztünk ahhoz az évhez, amikor már a Trónok harca utolsó évadának forgatásait tűzik időpontra, mely októbertől 2018 augusztusáig tart. Erre az időre még biztosan meg fogja tartani a színész hosszú fürtjeit, ám, ne örüljünk annyira, mert máris azt tervezgeti, hogy megszabadul tőlük. Kit ugyanis nem szereti, ha a médiában minden az ő hajáról szól.

“Alig várom, hogy levágathassam, mert akkor végre abbahagynák a vele kapcsolatos kérdéseket.”

Egy biztos, hogy Kit túl naív, ha azt hiszi, hogy a haja levágatásával abbamaradnak a kérdések. Ezután a rövid haja lesz a téma, ezt előre megmondhatjuk.

Kit hajának ápolásáról

Amíg Kitnek hosszú haja van, addig még biztosan kapni fog vele kapcsolatos kérdéseket. Kit a The Cut 2017-ben készült interjújában arról beszélt, hogy általában mit szokott csinálni a hajával.

“Igazából, nem csinálok vele túl sok mindent, csak megmosom, és hagyom, hogy megszáradjon. És tulajdonképpen természetesen szárad meg, gondolom ilyen érdekes módon az emberek számára. Apu mindig azt mondja, hogy a víz a legjobb hidratáló, mivel ő nem igazán hisz a hidratálókban. Szóval én is csak ennyit csinálok. Nem igazán foglalkozok magammal.”