Jon Snow karaktere

Háttér

Lord Eddard (Ned) Stark fattya/törvénytelen fia, aki a Stark ház feje, illetve Észak őrzöje. Észak az egyik leglényegesebb régiója a Hét Királyságnak, Westerosban helyezkedik el, a Stark ház pedig a birodalom nagy házai közé tartozik. A Stark ház uralkodik Észak fölött Deresből, Eddard pedig az Észak Ura címet is viseli.

Jon Snow édeasanyja kilétét homály fedi. Eddard egyszer azt mondta Robert Baratheonnak, hogy Jon anyja egy Wylla nevű szolgálólány, ennél többet amúgy nem beszélt róla. Jon viszont semmit sem tud édesanyjáról, azt sem, hogy él-e, vagy sem.

Jon eggyidős Robbal, a történet kezdetekor a könyvben 14, míg a sorozatban 16 éves.

Jon Deresben nőtt fel egyenrangúként Eddard törvényes gyermekeivel, ennek ellenére mindig kívülállónak érezte magát. Egy idősebb féltestvére van, Robb, két fiatalabb húga, Sansa és Arya, valamint két fiatalabb öccse, Bran és Rickon. Jon jelenléte Deresben több ellentétet is képez Eddard és felesége, Catelyn között. Jon Snow jól kijön féltestvéreivel, főleg Robbal és Aryával.

“Azonnal beleszerettem ebbe a szerepbe, mert a karakter nem szokványos hős – mondja Kit –  “Elkövet néhány hibát, kétség gyötri és önvád. Kívülállóként élte az életét, mivel ebben a világban szégyen fattyúként megszületni. Szerencsés, mert az apja elismerte sajátjának, mert a féltestvéreivel együtt nevelkedhetett, ennek ellenére sosem érezte úgy, hogy a családhoz tartozna. Erről főként a mostohaanyja, Catelyn tehet.”

Eddard Stark felesége, Catelyn okkal neheztel Jonra, férjének törvénytelen fiára. Miután Ned visszajött a háborúból, egy csecsemővel tért vissza, aki egy másik nővel való félrelépésének bizonyítéka.

“Tizenhét évvel ezelőtt Robert Baratheon oldalán lovagoltál el. Egy évvel később pedig egy másik nő fiával tértél vissza.” – mondta Catelyn Nednek a legelső részben.

Catelyn számára nem elég a tudat, hogy férje megszegte házassági esküjüket, de még nap-mint-nap is látnia kell Eddard törvénytelen fiát, aki meggyőzte őt, hogy hadd cseperedjen fel féltestvéreivel Deresben.

“Az első epizódban a kiképzőudvaron összenézünk Catelynnel. Ebben minden összefoglalódik, ami Jon gyermekkorát jellemezte, amivel együtt kell élnie. Bizonyos értelemben véve minden cselekedetére, kapcsolatára hatást gyakorol az, hogy sosem volt anyja. Emiatt jönnek elő nála a problémák, valahányszor megpróbál összeismerkedni egy lánnyal.” – mondta Kit karakteréről.

Az Éjjeli Őrség

Jon Snow a második részben elindul a Falhoz, hogy belépjen az Éjjeli Őrség testvérei közé, Benjen bácsikájának példáját követve, aki szintén a testvériség felesküdött tagja. A fiúnak rá kell jönnie, hogy az Őrség nem teljesen olyan, mint amilyennek elképzelte.

“Jon már kicsi korától tudta, hogy az Éjjeli Őrség tagja akar lenni. Bálványozza Benjen bácsikáját, aki az Őrség tagja, egyik parancsnoka. Szerintem érzékeli, Benjen is számkivetettnek gondolja magát. Nemes feladatnak tekinti a szolgálatot, a Falat pedig olyan helynek tartja, ahol végre több lehet nyomorult fattyúnál. Persze rá kell jönnie, hogy a Fal és az Őrség egészen más, mint amire számított.”

A Falnál szerez ellenségeket és barátokat is, de összességében ez az a hely, ahol végre kiteljesedhet, és megtalálhatja önmagát.

“Az első évad valójában arról szól, hogy Jon elveszíti a családját: az apja halott, a nagybátyja eltűnt a Falon túl, a testvérei elszakadtak tőle és egymástól, Robb háborúzik. Választania kell, hogy egyszer s mindenkorra maga mögött hagyja-e régi életét, és új családjának, új fivéreinek, az Éjjeli Őrségnek szenteli-e magát.”