Kit útja a Trónok harcáig

Kitnek a Trónok harca volt az első jelentős tévés szereplése, előtte csupán a színpadon jelent meg a War Horse, illetve a Posh című darabokban. A sorozat két megalkotója, D.B. Weiss és David Benioff akkor figyeltek fel rá, amikor War Horse-beli szerepét alakította, egy rövid hajú, vidéki fiút, aki nos, egy lóba volt szerelmes.

“Pontosan így néz ki Jon Snow” – súgta oda Weiss Kit meghallgatása közben ezeket a szavakat Benioffnak – “Kérlek, csak legyen jó ez a gyerek!”

Összesen 3 meghallgatáson kellett részt vennie, az elsőn azt a híres nevezetes jelenetet kellett előadnia, melyben Tyrion tanácsot ad Jonnak, a harmadikon pedig Rose Leslie-vel olvasott fel egy közös jelentet Jon és Ygritte között. 2009 júliusában jelentették be, hogy Jon Snow szerepét Kit Harinton fogja alakítani.

“Ez nem egy tanult dolog volt. Néhány színésznek tükör előtt kell gyakorolnia a borongós arckifejezést. Egy fajta képesség sokat mondani kevés szóval.” – mondta Benioff – “Azt hiszem, minden fiatal színészt megnéztünk az Egyesül Királyságban , köztük sokat Robb, Theon, Viserys és Jon Snow karakterénél is próbára tettünk. A Jon szerepére jelentkezőktől a meghallgatáson két dolgot kértünk: egy részletet az első epizódból, és egy másikat a Kardok viharából. Kit Harington már az elején kiemelkedett a többiek közül, mert a történet e két, egymástól különböző szituációjában is képes volt hozni a karaktert, ugyanolyan jól jelenítette meg az ifjoncot és a tapasztalt harcost.

A sorozat legelső részét, a Pilotot kétszer kellet leforgatni, ugyanis első alkalommal bizonyos dolgok nem úgy alakultak, ahogyan szerették volna. Az eredeti, második verziót, amit mi is láthattunk, 2009. szeptemberében forgatták le, miután a War Horse c. színdarab előadásai véget értek.

“Több oka is van annak, hogy miért forgattuk le újból a Pilotot” – nyilatkozta a Trónok harca egyik megalkotója, D.B. Weiss – “Kit jeleneteinek jelentős részét azért kellett újra forgatni, mert amikor visszatért a szünetről, már többé nem nézett ki 13-nak. Így egy kicsit felturbóztuk őt.”

Az első évad többi részét 2010. második felében forgatták le, a sorozat első része pedig 2011. április 18-án került az HBO csatorna műsorába. Először senki nem gondolta, hogy ekkora sikert fog aratni, ám a Trónok harca évadról évadra egyre több nézőt ültet a tévé képernyője elé, és nem is kétséges, hogy a rajongók egyik legnagyobb kedvenc karakterévé a Kit által megformált Jon Snow vált.