2018. február 20.

Az olasz Marie Claire egy interjút készített Kit Haringtonnal, még olaszországi tartózkodásakor a Milánói Divathét során, mely a magazin legújabb, márciusi számában olvasható. Az interjúban Kitet főleg a Dolce & Gabbana The One promóciós anyagok forgatásáról kérdezték, emellett a feminizmus is nagy szerepet kapott a beszélgetésben, hiszen mint tudjuk, Kit nagy támogatója a mozgalomnak. Az alábbiakban a teljes interjút elolvashatjátok magyarra fordítva.

Aki olyan sokat utazik a munka miatt, mint te, az még tudja élvezni az utazás örömét?

“Igaz, egy idő után csak otthon szeretnél lenni a barátaiddal. De az új évet Srí Lankán töltöttem, ami egy nagyon különleges utazás volt, a tenger kellemes volt, még szörföztem is. Ha az ember belefárad az utazásba, akkor az életbe fárad bele.”

És mi a helyzet Nápollyal?

“Nagyszerű volt a vendégszeretet. A valódi nápolyi emberekkel az utcán való szórakozás felszabadító és valódi. Matteo Garroni pedig elképesztő rendező, aki a színeket és a színpadiasságot alkotta meg.”

Sikerült megragadnod valamit az igazi Nápolyból?

“Mondjuk úgy, hogy a beszélgetés számomra nehézséget okozott. Folyton azt kiabálták nekem, hogy Babbá! Közben pedig nevettek. De jó volt táncolni velük. Végül is, a tánc is egy fajta nyelv, nem gondolod?”

Jól tudsz táncolni?

“Igen, de önmagáról mindenki szereti azt gondolni, hogy jó táncos, nem?”

Milyen a kapcsolatod az illatokkal?

“A szaglás a legfelidézőbb az 5 érzékünk közül. Hadd meséljek el valamit. Nemrég felnyitottam egy alma illatú tusfürdőt. Egyedül voltam egy hotel szobában, fáradtan, feszülten, de ez az illat ugyanolyan volt, mint az a sampon, amivel gyerekkoromban a szüleim mosták a hajam. Olyan volt az érzés, mint egy alagút, mely egyenesen a gyerekkoromig vezetett. A szaglás egy alábecsült érzékünk, gyakran csak arra használjuk, hogy meghatározzuk valamiről, hogy ennek most jó illata van? Rossz? Büdös? Pedig ennél több áll mögötte: az emlékeink a szaglásunkhoz is kötődnek.”

Beszéljünk a feminizmusról.

“Kezdem én. A férfiaknak feministának kéne lenniük. Sőt, mindenkinek annak kéne lennie.”

Hol kéne kezdeni ennek a megvalósítását?

“A férfiak nevelésénél, hiszen rosszul csináljuk. Ha egy követ rugdosó fiút látsz, arra gondolsz, oké, belőle biztosan focista lesz. Viszont ha egy lányt látsz ugyanígy, akkor arra gondolsz, hogy mennyire aranyos, szép lány. Két utat hoztunk létre. A sztereotípiákkal való megrészegülésben az a probléma, hogy a férfiak nem értik meg a nőket.”

Szerinted hol van elvetve a zaklatás magja?

“Szerintem a végén. Nézd, az a helyzet, hogy ez egy összetett dolog. A férfiaknak jelenleg egy dolgot kéne csinálniuk: leülni, befogni, és hallgatni, figyelni minden történetre, amely megjelenik. Még nem értettük meg a zaklatásokat, a szexizmust és a célzásokat, melyeken a nők mentek keresztül az utóbbi korokban.”

Szerinted a helyzet már változóban van?

“Remélem, tényleg nagyon remélem. Hiszen ez nem csak annyiból áll, hogy az egyik évben a Golden Globe-ot ennek szenteled, aztán ennyi, többé nem kell semmit sem tenned ez érdekében. Ez egy mindennapi munka.”

Hatással van rád a Golden Globe?

“Az ilyesféle ceremóniákat, mint például az Oscar is, lenyűgözőnek és bizarrnak tartom. Mindenki egy teremben van, a kollektív siker nagy kivetülése jelenik meg, de ha tényleg jól megnézed, akkor feltűnik, hogy mindenki lehangolt. A ragyogás néha vakító tud lenni.”

Xavier Dolan közelgő filmjének te vagy a főszereplője.

“Dolan hatalmas tehetséggel rendelkezik. Sosem dolgoztam még olyan rendezővel, aki fiatalabb volt nálam, vagy olyannal, aki képes volt megsiratni egy jelenet magyarázása közben. Emellett hihetetlen elmével, őrült divatérzékkel és fenséges színérzékkel is meg van áldva. Alig várom, hogy végre megjelenjen a film.”

Mik a terveid a jövőre?

“A terveim a jövőre? Színészkedés. Nem hiszek benne, hogy a tervezés jó ötlet lenne. Kicsit sajnálom azokat, akik csak úgy vannak vele, hogy a tervem szerepelni ebben a filmben, ezzel a rendezővel dolgozni, majd nyerni egy Oscart. Mégis miért tenné ezt valaki? Élvezd az életed. Nem tudom még, hogy mit fogok csinálni, csak azt tudom, hogy más lesz az eddigi munkáimtól, talán egy vígjátékban fogok szerepelni. Ennyi elég volt a kardos fantasyból, ez lesz az egyetlen szabályom a jövőre nézve. Arra számítok, hogy halomnyi fantasy szerepet fognak ajánlani nekem, de én ellen fogok állni nekik. Az a kihívásom, hogy a Trónok harca után újraformáljam a karrierem, melyre nem vetülhet egy kard árnyéka.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez