2017. március 14.

Ezúttal a Moviefone készített egy hosszabb interjút Kit Haringtonnal, melyben a Brimstone című filmben alakított karakteréről, Samuelről, illetve természetesen a Trónok harcáról beszélt. Szóba került az is, hogy milyen szerepeket vállalna el a Trónok harca mellett.

Moviefone: A Brimstone egy elég csodálatos darabja a filmkészítésnek, így gondolom elég egyszerűen mondtál igent a benne való részvételre. De mi is volt a konkrét motivátor számodra? Miket láttál meg a karakterben és a történetben, ami igazán izgatottá tett?

Kit: “Őszinte leszek: hamarabb olvastam el a forgatókönyvet, minthogy csatlakoztam volna. Aztán, ahogy az néha megesik, a szerepet más kapta meg. Robert Pattinsoné lett. A fejemben már szinte le is mondtam róla. Aztán történt, ami történt, megkésve, de én léptem a fedélzetre.

Szerintem elsősorban az erős forgatókönyv miatt szerettem volna már a legelejétől megkapni ezt a szerepet. Nagyon érdekesnek véltem. Rendkívül szürrealistának tűnt. Nem igazán illett egyik műfajba sem.”

Eléggé rendíthetetlen bepillantást tesz az erőszakba és annak következményeibe, és persze a szexualitás sötét elemeibe, és ezek közül mindkettőt már elég jól ismered a Trónok harcából. Miért érzed úgy, hogy jelenleg ezeket művészileg fontos felfedezned?

“Szerintem mindig is támogattam az olyan drámákat, melyek az eléggé zavaró, valódi erőszak szintjére képesek lépni. Nagyon ellentmondásos, és nagyon nehéz téma a filmvászonra vitelben, nem is beszélve a nőkkel szembeni erőszakról, illetve hogy ne csak a cselekmény eszközeként használjuk fel.

Szerintem ez a film ténylegesen egy nő lelkierejéről szól, az ő útjáról nagyon nehéz és kemény dolgokon keresztül, melyek élete során történtek vele, így szerintem ezt a történetet megérte elmesélni.”

Számodra, mint színész, mik voltak a legérdekesebb fordulatok és csavarok ezen karakter megformálásakor?

“Különös volt, hiszen amikor megkaptam a szerepet, körülbelül egy napom volt felkészülni rá. Nagyon kevés időm volt. Másnap már azonnal fel is kellett ülnöm egy repülőre, aztán rögtön eljátszani a szerepet – mivel általában pár hónap áll rendelkezésre belemélyülni egy szerepbe. Így eléggé gyors döntéseket kellett meghoznom a karakteremmel kapcsolatban, ami kihívást jelentett.

Amúgy szeretem ennek a férfinak az anti-hős jellemét. Nem igazán tudod, hogy ki is ő. Nyilvánvalóan egy tolvaj, aki rossz társaságba tartozik, de mégis megtalálja a megváltást azon keresztül, hogy segíthet egy fiatal nőnek. Szerintem elég rövid utat jár be a karakterem a filmben. Csupán egy fejezetben van benne. Eléggé bele kellett húznom, hogy ilyen gyorsan elmesélhessem a történetét.”

Leszámítva ezt a kis utat, a karakter eléggé döntő fontosságú a teljes történetben, szóval biztos egy kis extra szórakozást jelenetett ezt észben tartani, hogy milyen sok szerepe van a nő életében.

“Néhány ember elég kevés időt tölt az életünk részeként, de mégis nagy hatással lehetnek rá. Ez a film egy nő életének különböző időszakait mutatja be, melyek nagy jelentősséggel bírnak. Samuel is része ezeknek az emlékeknek. Ő ahhoz a fejezethez tartozik, melyben segíteni próbál a nőnek, majd meglátja a világban rejlő jóságot. Létezhetnek olyan emberek, akik segtenének neki, olyanok, akik tényleg tudnak segíteni neki. Szerintem bizonyos módon ezért volt érdekes a főszereplő egy emlékében szerepelni.”

Ez a film elég nagy lépést jelent Martin Koolhoven filmrendező számára, hiszen ez az első angolul forgatott filmje. Mesélj valamit a vele való közös munkáról.

“Nagyon jól kijöttem Martinnal. Azon rendezők közé tartozik, akik kívülről ismerik a darabukat. Ő írta, nagyon jól ismeri, és tudja is, mit akar kezdeni vele. Nem kellett találgatni, és pontosan tudta, hogy mit akart látni. Nagyon közvetlen, kedves, és szerető, az egész társulat mélyen szerette őt. Láthatod, hogy akikkel együtt dolgozik, nagyon törődnek ezzel az emberrel, rendkívül kedvelik őt.”

Egyértelműen korlátozott idő áll rendelkezésedre filmeket forgatni a Trónok harca mellett. Vannak meghatározott szerepek, melyeket ez idő alatt keresel? Nyilvánvaló, hogy az ütemezés nagyon fontos szempont, de vannak-e bármiféle szerepek, vagy műfajok, melyeket különösen keresel?

“Nagyon mohó vagyok ilyen módon! Szerencsés vagyok, hogy kapok lehetőségeket és ajánlatokat. Ha van rá lehetőségem, mindig valami újat és eltérőt szeretnék kipróbálni a Trónok harcától, olyan karaktert, aki nem kardforgató hős, hiszen az év felében már így is ezt a szerepet töltöm be. Ezért ettől távol állót keresek, de ezen kívül a forgatkókönyvön és a filmkészítőn is múlik. Mindig, amikor elolvasom a forgatókönyvet, felteszem magamnak a kérdést, hogy van-e benne valami, ami megragad.

Sok olyan forgatókönyvet olvastam, ami nagyon tetszett, és brilliánsnak véltem, de legbelül mégis tudom, hogy nem játszhatom el a karaktert – még akkor is, ha nem illik rám, azt akarják hinni, hogy igen. Néha olyan dolgokat kell visszautasítanom, amik rettenetesen jók. Hiszen tudom, hogy képtelen lennék igazságosan megformálni a karaktert.”

Az előző évad végeztével a Trónok harca még magasabbra tette a lécet – és persze gratulálok hozzá, hiszen fenomenális egy szezon volt. Mesélj róla, milyen volt ismét mind összejönni, bizonyos szinten felfedezetlen területre lépni, hiszen George R.R. Martin új könyve még mindig nem jelent meg, illetve tudván, hol hagytátok abba?

“Bizonyos módon nagyszerű érzés, hogy még nem jelent meg a könyv, hiszen amikor megkapod a forgatókönyvet, teljesen a sötétben tapógatózol az irányt illetően. Higgy nekem, még csak most fejeztem be a 7. évad forgatását, de máris visszaszámlálom a napokat a 8. évad forgatókönyvének megérkezéséig.

Mindenki azt szeretné tudni, hogyan fog végződni, mi fog legközelebb történni, és folyton teóriákat gyártanak róla. Számomra nagyon izgalmas nem tudni, hogy mit tartogatnak számunkra, illetve hogy az első lehetek, aki megtudja.”

Ezen a ponton, akivé az előző 3 évad során fejlődött, mit szeretsz még mindig Jon Snow-ban? Véded őt, és érintetlenül akarod hagyni nemességét, vagy több fejlődést szeretnél tőle látni?

“Nagyjából tudom, hogy most hol tart. A következő évadban lehet, hogy nagy változáson megy keresztül, nem tudom. Kedves számomra. Túl hosszú ideig éltem vele. Szerintem egy olyan pontra érkeztem, ahol elég érzelmesenen gondolok rá, hiszen tudom, hogy a következő év után már sosem térhetek vissza hozzá. Próbálom számba venni, hogy valamilyen szinten kettős életet éltem általa, illetve hogy mennyi mindenen mentem keresztül ezzel a karakterrel. Különös utazás volt, de mindig is kedvelni fogom.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez