2016. június 04.

Nem könnyű a titoktartás a showbizniszben, ám mint kiderült, Kit Harington nagyon jó benne. Majdnem egy évig titokban kellett tartania Jon Snow sorsát, miután az Éjjeli Őrség testvérei megölték őt, még az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama sem tudhatta meg a választ a kérdésre. Kit bebizonyította, hogy képes magában tartani a titkot mindenféle újságíró és riporter előtt. Az egyetlen alkalom, amikor megtört, az csupán akkor volt, amikor egy rendőr elkapta őt gyorshajtásért, és csak úgy úszhatta meg, ha elárulta neki Jon Snow sorsát.

Egy másik titkot is hosszú őrizgetett előlünk, az pedig nem más, mint kapcsolata egykori színésztársával, az Ygritte-et alakító Rose Leslie-vel. A pár akkor jött össze, amikor a vörös hajú skót színésznő Jon Snow szerelmét alakította a képernyőn. Kapcsolatuk azóta többször is megszakadt, a találgatások pedig folyamatosan húzódtak arról, vajon még mindig együtt vannak-e.

Most viszont már nem titok többé: Jon Snow él, a vörös papnő, Melisandre kezei által visszatért az életbe, a világ lesifotósai által kiderült az is, Kit és Rose együtt vannak, még a vörös szőnyegen is kéz a kézben jelentek meg.

Kit Harington talán ismét szabadon beszélhet, de ne számítsunk ömlengő kinyilatkoztatásokra tőle. Az, hogy híres lett, olyan fajta paparazzi-a-bokorban-bújkálós híres, csupán óvatosabbá tették őt a reflektorfénnyel kapcsolatban.

“A karrierem kezdetén még erre vágytam. Nem gondoltam túl privát embernek magam, de aztán rájöttem, nagyon nehezen tudok önmagam lenni olyan emberekkel körbevéve, akikkel csak most találkoztam. Sok olyan emberrel találkozol, akik úgy érzik, ismernek, így nem tudom, mégis hogy lehetnék önmagam egy ilyen ember mellett… Úgy érzem, eléggé kínos lenne.”

Amikor nem a képernyőn keresztül látod, Kit Harington pontosan olyan, mint amilyennek elképzelnéd: mogorva, melankolikus, kicsi, bájos és dühítően jóképű. Ha Jon Snow drámaiskolába ment volna a vadak gyilkolása helyett, akkor ő lenne Kit Harington. Egy színész nyugalmával rendelkezik, nem egy harcos fenyegetésével, habár sokat káromkodik és úgy dohányzik, mint egy szolgálaton kívüli őrmester.

A képernyőn majdnem mindig romantikus hősöket alakít. Vonzereje kulcsa abban rejlik, hogy ezeket a harcos karaktereket megfelelő lélekkel látja el. Gyászos barna szemei és fátyolos előadásmódja is egy hősre utalnak, egy érzékeny kardforgatóra. A való életben is igazak rá ezek a dolgok. Unokatestvére, Laurent viszont más, mint ő, ugyanis az autizmus és Down szindróma kettős diagnózisával született, ami megnehezítheti az életet családja számára.

Két év különbséggel Kit és Laurent együtt nőttek fel, 5 fiú unokatestvér között, akik között Kit bátyja, Jack is ott van. De Laurent mindig is más volt egy kicsit.

“Nem tudom pontosan, mikor is szereztem tudomást arról, hogy Laurent Down szindrómás. De amikor fiatalabb voltam, büszkeség kérdése volt, hogy az unokatestvéremnek Down szindrómája van.”

Még mindig érzi ezt a büszkeséget. Laurent miatt vált Kit a Mencap nagykövetévé, és egyetért a jótékonysági szervezet tevékenységeivel, akik olyan személyek szociális tevékenységeit segítik, mint amilyen Laurent is. Annyi időt szán Laurentre, amennyit csak tud.

“Imád úszni, ami veszélyes: úgy úszik, mint egy hal, de akár le is húzhat a víz alá.” – néha mindkettejüket zavarja az emberek jó szándékú, leereszkedő megközelítése Laurent felé – “A dolog, ami engem és Laurentet is fáraszt, az a túl sok szimpátia, amit az emberek felé közölnek. Ha úgy bánnak vele, mint egy gyerekkel, akkor arra azonnal reagál is. Egy hideg pillantást kapsz tőle, amit nem gyakran használ.”

Megnyerő együtt látni őket. A velük együtt töltött időben keveset tudtam kommunikálni Laurenttel, de megfigyelhető a harmónia, amiben osztoznak unokatestvérével. Együtt birkóznak a kanapén, és YouTube videókat nézegetnek Laurent kedvenc pop számairól. Laurent a fotósorozat készítésének nagy részében Kitet próbálja felhúzni.

“Nehogy azt hidd, Laurent nem érti a szituációt. Tudja, hogy egy fotózáson vesz részt, tudja, hogy színész vagyok, szóval azt szeretné, ha olyannak tűnnék, mint egy pöcs.”

Laurent mindig magánál hord egy albumot tele a kedvenc dolgaival, főleg olyasmikkel, amik Disney mesékhez köthetőek.

“Egy kész rémálom végigsétálni vele egy Disney boltban. Addig nem akar elmenni, amíg nem veszel neki valamit. Egyszer a Westfield bevásárló központban teljesen elveszítettük őt. Fel kellett hívnunk az édesanyját, aki kiadta a vörös riasztást.”

A páros mindig is közel állt egymáshoz, de egy annyira elfoglalt életben, mint amilyen Kit Haringtonnak is van, sokat kell kommunikálnia olyan emberekkel, akiket alig ismer, Laurent tulajdonságai még nyilvánvalóbbá váltak.

“Szerencsésnek érzem magam, amiért ismerhetem Laurentet, egy személyt Down szindrómával. Hihetetlenül együtt érző, az érzelmi intelligenciája nagyon magas. Számos alkalommal, amikor egy kicsit szomorú vagyok, Laurent kivételével senki sem veszi észre. Odajön, és leül mellém, egy nagy ölelést ad. Van ideje, ahogy más embereknek nincs. Nagy csodálója vagyok.”

Csak úgy, mint Jon Snow, Kit Harington nem a legbeszédesebb.

“Laurent mellett lenni egy bizonyos önző módon azt is jeleni, hogy nem kell kommunikálnom. Nem kell a beszéddel foglalkoznom. Érzelmi beszélgetést folytathatsz vele, de persze néha ő sincs abban a módban, és csak azt mondja, menj el, most éppen filmet nézek.”

A Laurenttel való foglalkozás Kit Harington második természete, de néha még így is nehéz lehet.

“Ami továbbra is nehéz, az az, amikor szomorúnak látod. Főleg a tinédzser korszakában, amikor olyan volt, mint bármelyik tinédzser: hatalmas hangulatingadozásai voltak, de nem volt képes elmondani, mit érez, a magányt, amit érzett. Sírt, és rosszul érezte magát. Nehéz volt, és még most is az.”

Laurent egyértelműen kikapcsolódást jelent egy kaotikus, néha nehéz életből, de Kit mégis szívesen hangoztatja, hogy nem gyűlöli a hírnevet és a sikert, és nem is veszi magától értetődőnek. Elismeri, hogy néha nárcisztikus, és nem szeretne egy “dobozban színészkedni” anélkül, hogy ne kapna elismerést munkájáért. Ugyanakkor hamar visszaveszi a “hírnév nehézségei” témát, amikor a kamerás telefonokhoz érünk, melyek felbosszantják őt.

“Csak egy rémálmot jelentek számomra. A nyilvánosság szeme előtt lenni az emberi élet szélsőséges csatornáját képviselik: vannak tényleg kellemes emberek, akik nagyszerűek, és vannak azok, akik olyan dolgokat várnak el tőled, amit senkitől sem kéne elvárniuk.”

Úgy véli, lennie kéne “telefon etikettnek”, és mint az énekes Justin Bieber, ő is elkezdett nemet mondani a szelfi felkérésekre.

“Van egy igazán csúnya kultúra, mely szerint bárkit lefotózhatsz a személy engedélye nélkül. Mindenki az gondolja magáról, hogy újságíró.

Nem szeretnék hálátlannak tűnni, hiszen szerencsés vagyok. De nem mondhatom, hogy mindig szeretem a figyelmet. Nem választhatod ki, hogy mikor és hol kapod.”

A Trónok harca átvette a vezetést élete és karrierje fölött, de Kit azt mondja, szeretne ismét olyan munkákat vállalni, amelyek tesztelik képességeit. Arra utasította a csapatát, hogy nem szeretne többé beskatulyázva lenni a “jóképű kardforgató hős” kategóriába. Elege van az állandó kérdésekből a hajáról, kocka hasáról vagy szerelmi életéről, és hisz benne, hogy itt az ideje felismerni a szexizmust a filmes férfiakkal szemben is, hiszen nagyon is említésre méltó.

“Azt hiszem, van egy kettős mérce. Ha egy lánytól megkérdezik, szeretné-e hogy szivinek szólítsák, és ő azt mondaná, hogy nem igazán, akkor az rendben van. Szeretném, ha többet gondolnának rólam a hajamnál vagy a külsőmnél. Igen, bizonyos módon lehetne vitatkozni vele, hogy csak a külsőm alapján alkalmaznak. De ott van a szexizmus a férfiakkal szemben is. Egyértelműen jelen van az iparban a nők felé közvetített szexizmus, viszont ez ugyanúgy a férfiak felé is megjelenik. A fotósorozatok egy bizonyos pontján, amikor arra kérnek, vetkőzzek le, én is éreztem. Ha úgy érezném, csak a külsőm miatt alkalmaznak, abbahagynám a színészkedést.”

Nehéz nem tisztelni Kitet a kimért és erős véleménye, és nyilvánvaló odaadása miatt Laurent felé. Gyakran szokott rosszkedvű lenni?

“Elő szokott fordulni. De egyébként sokkal jókedvűbb vagyok, mint az interjúkon és megjelenéseken. Sok van belőlem Jon Snow-ban, de mielőtt még elkezdtem volna őt alakítani, egy igazi bohóc voltam.”

Ennek ellenére azt mondta, szenved némi depresszióban, valamint rájött, hogy az élet színészként egyedülállóan magányos lehet, és nehézzé teszi a kapcsolatok fenntartását. Nincs semmi egyéb hobbija az olvasás, filmnézés és forgatókönyv írás mellett, melyek még így is eléggé munkának tűnhetnek.

“Gyakran kívánom, bárcsak több hobbim lenne. Ez is egy olyan dolog, ami hiányzik az életemből. Bármikor szeretnék egy új hobbiba kezdeni, és elvinni a díszletek közé is, csupán úgy nézek ki, mint egy idióta ukulelével.”

A sport nehéz kérdés, mivel nem szeretne ismét lesérülni – mivel régebben a Trónok harca közben eltörte a bokáját, és emiatt egy dublőrt kellett fogadni mellé.

“Kizártam magam, és az ablakomon próbáltam bemászni. Egy idióta voltam” – ingatta a fejét.

Egyértelműen visszatért a Trónok harcába, habár a karrierje csendesebbnek tűnik, mégis üldözöttnek érzi magát, mióta elárulták és megölték. A maratoni sorozat 2010-ben kezdődött, lassan a végéhez közeledik, érdekelne, sajnálja-e, hogy ennyi időt elvett az életéből.

“Egy ideig zavart, hogy 6 hónapot vesz el egy színészi évből, de sosem szerettem volna, hogy a Trónok harca véget érjen. Egy hatalmas és fontos része volt a húszas éveimnek. “

Kit azt mondja, pénzügyileg elég jó pozícióban van, hiszen egy észak-londoni házban él, amit ő csak úgy emleget, amit a “Trónok harca épített”.

“Enélkül a lehetőségek felét sem kaptam volna meg, amiken keresztüljöhettem. Örökre követni fog, és mindig is kedves lesz a szívemnek.”

Amint kifelé követtem őt az esős londoni délutánba egyik cigi szünetére, megkérdeztem tőle, csábítja-e őt Hollywood napsütése.

“Nem. Nem igazán izgat, hogy eljuthassak az Oscarra. Nem az vezényel, hogy én lehessek a világ legnagyobb színésze.”

Jobban átgondolva mégis csak jobban illik az esős Londonba, mint a napsütéses Malibu strandra, és szívesebben ütné el az idejét azzal, hogy elvigye Laurentet egy Disney boltba, minthogy a Chateau Marmonton bulizzon. Ha jól ítéltem meg Kit Haringtont, akkor ezt valószínűleg bóknak fogja venni.


Szólj hozzá a bejegyzéshez