07
október
2017

A Telegraphnak jutott az a szerencse, hogy készítsen egy bemutató cikket a közelgő 3 részes minisorozathoz, mely a Gunpowder címet viseli, főszereplője pedig Kit Harington, saját felmenőjét alakítva. A cikkben a készítők és színészek is megszólalhattak, megismerhetjük a dráma megszületésének történetét, illetve több részletről is lerántják a leplet. A Telegraph exkluzív betekintő képekkel is szolgált nekünk a sorozatba, valamint a hivatalos megjelenési dátumot is közzétették: a sorozat első része október 21-én lesz látható a BBC One csatornán. Akkor következzen a cikk.

Amikor Kit Harington még iskolába járt a worcesteri Martley-ban a 90′-es évek második felében, szerette elmesélni barátainak a Guy Fawkes nap valódi eseményeit. Nem Guy Fawkes volt az 1605-ös Puskaporos összeesküvés mögötti lángelme – ahogy szokta mondani. Egy istenfélő katolikus volt az Warwickshire-ből, akit Robert Catesby-nek hívtak.

Ő volt az, aki kidolgozta a Parlament felrobbantásának tervét, hogy megölje I. Jakab angol királyt, vele együtt pedig az uralkodó protestáns elitet. Guy Fawkes csak az összeesküvők egy tagja volt. Az, hogy miért Guy Fawkes neve kötődik november 5. mitológiájához Robert Catesby helyett, az egy személyes kérdés Kit Harington számára: hiszen ő a férfi távoli rokona.

“A középső nevem Catesby, amire büszke vagyok” – mondta Kit – “A családom történelmének a része.”

Kit Harington hírnevét Jon Snow megformálásával szerezte a Trónok harcában, de valódi kötelékeiről sosem felejtkezett meg. És most, több, mint 400 évvel felmenője halála után, Kit a maga módján elindított egy kampányt, hogy bebiztosítsa, mi se felejtkezzünk meg rokonáról.

A Gunpowder egy 3 részes BBC One dráma, melynek fejlesztője Harington (emelett persze ő formálja meg Catesby-t is), írója Ronan Bennett, rendezője pedig J Blakeson. A Puskaporos összeesküvés mögötti történetet az elégedetlen katolikusok szemszögéből meséli el. Habár Catesby nem igazán élvez dicsőséget, a dráma azt egyértelműen világossá teszi, mennyire megvetően kezelték a katolikusokat az 1600-as évek eleji Angliában.

Az első epizód egy házban tartott misével kezdődik – mely egy veszélyes cselekedet volt akkoriban. Az új király uralkodása alatti nagyobb vallási tolerancia iránti remények elhalványultak. Anglia egyre ellenségesebbé vált nem csak a katolikus hit iránt, hanem a katolikus emberek létezése iránt is.

Börtönbe vetették, elítélték és zaklatták őket, a papokat levadászták, megkínozták és kivégezték. Ez a dráma szemrebbenés nélkül idéz fel néhány hátborzongató kivégzési módszert, melyeket azokon alkalmaztak, akiket elfogtak. Látni fogjuk, ahogy egy fiatal laikus papot felakasztanak, majd levágnak, amikor még mindig életben van. Ezután eltávolítják a beleit, lefejezik, és felnégyelik. Ez a bűntetés várt volna rád katolkiusként abban az időben, ha nem voltál hajlandó lemondani a hitedről.

De ahelyett, hogy visszariadt volna ilyen fenyegetésektől, Catesby inkább megmozdított egy katolikus közösséget, (többek között unokatestvérét, Anne Vaux-t is, akit Liv Tyler alakít a drámában) akik továbbra is megtartják vallásukat, általában titokban sötétedés után tartott misékkel hátsó szobákban.

Kit Harington elmondása szerint a dráma ötlete egy beszélgetésből született, melyet barátjával egyben lakótársával, Dan Westtel folytatott (akivel még a dráma iskolában ismerkedett meg) körülbelül 3 éve.

“Éppen egy kocsmában ültünk egy ital fölött, én pedig megemlítettem Dannek, hogy nem értem, miért nem dolgozta fel még senki Catesby történetét” – emlékszik vissza Kit. Mindketten izgatottak lettek.

“Amikor következő reggel felébredtünk, még mindig jó ötletnek tartottuk.” – folytatta West.

Kidolgozták az ötletet, és több gyártó céget is felkerestek vele. A sorozat végül a Thriker Films (Kit Harington és Dan West vállalata) és a Kudos partnerségéből született meg.

Voltak más feldolgozások az idők során, például a ‘Puskapor, árulás és összeesküvés’ című kétrészes tévés dráma, mely Mária skót királynő és fia, I. Jakab életét tárgyalja.

“Egy olyan dráma sem készült, mely azt próbálná megértetni velünk, mi vezérelte ezeket az embereket ezen terv végrehajtására.” – nyilatkozta Ollie Madden ügyvezető producer, aki Kit Haringtont egy másik Kudos projekt során ismerte meg, mely még a 2015-ös Spooks: The Greater Good volt.

Bárki, aki megpróbálná képernyőre vinni a Puskaporos összeesküvés történetét, két akadályba is beleütközne: egy, nincsenek hősök. Második, mindenki tudja, hogy végződik a történet.

Ám Bennett karakterek leszűkítésére vonatkozó döntésének köszönhetően a fókusz a hatóságokra is kerül, melynek feje Robert Cecil (akit Mark Gatiss alakít) a kémek vezére, akinek feladata az összeesküvők elkapása, így ezáltal a közönség remélhetőleg érdekeltebb lesz a dráma iránt.

“Catesby elveszítette a feleségét és egyik gyermekét is, mire találkozunk vele a történetben. Eléggé nehéz kapcsolatot ápol a még élő fiával, ráadásul úgy is érzi, már semerre sem fordulhat.” – mondta Dan West, aki Bennettel dolgozott a forgatókönyvön, emellett Thomas Percy-t is megformálja, aki az összeesküvők egyik tagja.

“Semmi esetre sem nézzük el ezeknek az embereknek a terrorista cselekényt, amit végre akartak hajtani – mondta Madden – “Azt viszont hisszük, hogy van valamiféle kortárs rezonanciája annak, hogy megpróbáljuk megérteni, mi vezérelte ezeket a kétségbeesett embereket egy ilyen terv végrehajtására.”

Április 11, kedd – Dalton Mills közelében, Keighley, West Yorkshire.

Kit Harington viszkető szakálla miatt panaszkodik. A díszletben lévő legtöbb szakállas szereplővel ellentétben (mivel a 17. század gazdag volt szakállakban) Kit szakálla igazi. Valójában Harington Catesby-t alakítva ugyanúgy néz ki, mint Jon Snow-ként, csupán felfelé görbített bajsszal rendelkezik (egy fontos részlet, melyet bőséges mennyiségű viasszal értek el).

“Imádtam volna, ha Catesby rövid hajjal rendelkezik.” – mondta Kit Harington, aki végre szeretett volna kipróbálni egy új külsőt, mely eltér Trónok harcabeli karakterétől, akit már 7 éve alakít – “De ez nem így volt. Hosszú haja és szakálla volt, így nem akartam küzdeni ellene. Imádom a Trónok harcabeli karakterem. De ő egy elég szilárd ember, akitől valami eltérőt szerettem volna csinálni. Catesby egy olyan férfi, aki valami nagyon nagyon rosszat akar véghez vinni, melyről meggyőződése, hogy jó, melybe vegyül némi fanatizmus, amit eléggé élvezek.”

Társ ügyvezető producerként és a Gunpowder arcaként Harington új területeket hódít meg.

“Olyankor fordultam Danhez, amikor mindketten egy lovon ültünk, majd elkezdtük suttogni a másiknak, hogy egy TV műsort csinálunk! Bármi is történjék ezzel a művel, mindenképpen büszke leszek rá, hogy sikerült képernyőre vinnünk.”

Amikor a Telegraph embere távozott az interjú készítéséről, a csapat éppen azt a jelenetet forgatta, amikor Guy Fawkes először megjelenik az első rész végén.

“Eléggé merész dolog úgy drámát készíteni a Puskaporos összeesküvésről, hogy ne mutassuk Guy Fawkes-t” – ismeri be Blakeson – “Amikor végre megjelenik egy sötét sikátorban, a hátadon keresztül fog futni a hideg… Áh, végre itt vagyunk.”

A Gunpowder első epizódja október 21-én érkezik a BBC One csatornára.


Leave a comment