2017. november 13.

Egy gyors cigaretta szünet után a rajongók elől bújkálva, akik csak méterekkel állnak távolabb, visszasétáltunk a most már kihalt televíziós stúdióba, mely kisebbnek, tapintatosabbnak és kevésbé otthonosnak tűnik a világítás, és a szokásos ugratások nélkül. Az emeleten áthaladtunk a Royston Vasey tárgyalón keresztül a The Queen Vic tárgyalóterem felé, majd letelepedtünk a Albert Square közösségi helyiségben.

A következő hétfőn elkezdi forgatni a Trónok harca nyolcadik, egyben utolsó évadát. Szakálla és haja is készen áll Jon Snow karakterének életre keltésére, egyedül a búskomor tekintete hiányzik.

“Rendszeresen megvásárolom a The Big Issue számait. Nemrégiben egy Essex Road-i árustól vettem meg. Az eladó nevét mondjuk nem tanultam meg, pedig helyénvaló lenne.” – mondta, mielőtt megosztotta volna aggodalmát arról, hogy egyre több és több ember mond le a készpénz használatáról. Tájékozottnak tűnt benne, hogy már egyre több helyen tesztelik a készpénz nélküli fizetésre alkalmas eszközöket.

A Gunpowder egy teljesen új út kezdetét jelenti Kit Harington karrierjében. A 30 éves színész arra próbál rájönni, merre is haladjon tovább a Trónok harca után. A 3 részes dráma ötlete Kit Harington középső nevéből nőtte ki magát, hiszen a Catesby visszavezette őt egészen Robert Catesby-ig, aki a Puskaporos összeesküvés mögötti lángelme volt. Most már tudja, hogyan lehet kifejleszteni egy főműsoridős drámát csupán a családi történelem iránti kíváncsiságból.

“Mint a legtöbb dolgot az életemben, ezt is a Trónok harcának köszönhetem. Jelenlegi hírnevemnek és profilomnak is a Trónok harca által jutottam hozzá. Mindig is azt gondoltam, hogy írni szeretnék, de amint bekerültem az iparba, felismertem, miből is áll egy producer munkája. Mindig is azt gondoltam, hogy ők teremtik elő a megfelelő mennyiségű pénzt, de gyakran ők állnak elő az ötlettel is, juttatják el egy íróhoz, és az egész projekt kreatív részleteiben is részt vesznek. Ez pedig nagyon megfogott engem. Meg szerettem volna tudni, hogy én is képes lennék-e rá.

És persze ezen kívül még mit szeretnék csinálni a Trónok harca után? Színészkedni. De nem szeretnék versenyre kelni a ténnyel, hogy benne lehettem a történelem legnagyobb tévéműsorában. Az őrültség lenne.”

Persze a legjobbaktól tanult, ezzel David Benioffra és Dan Weissre utalva, akik az HBO sikersorozatát hozták létre, amiből még évekig profitálhatnak.

“Minden nap két lábbal állnak a földön. Én is így szeretném csinálni a dolgokat.”

Kit Harington abban reménykedik, hogy nem kell minden műsorban szerepelnie is, melynek a készítésében producerként vesz részt.

“Ez az az ipar, amiben dolgozni szeretnék. Ha felhasználhatom magam arra, hogy egy műsort képernyőre vigyek, és jól is sül el, akkor talán a következő dolgot úgy hozhatom létre, hogy nem kell szerepelnem is benne.”

Harington nem is léphetne fontosabb időkben a termelési bizniszbe. Harvey Weinstein filmiparban tett visszaéléseinek leleplezése miatt új helyzetbe került az ipar. Mint a show bizniszben résztvevő legtöbb ember, Kit is hallott már néhány történetet.

“Ha bárkit megkérdezel az iparból róla, hogy tudtak-e a dologról, mielőtt kiderült ez az egész Harvey Weinstein-es dolog, akkor azt mondanák, hogy igen. Én is hallottam pletykákat. Ez ennyire széles körben elterjedt. Biztos vagyok benne, hogy nem ő az utolsó ember, akiről hallottunk ilyeneket.”

A színész óvatosan szólt hozzá a témához, hiszen nem szerette volna elterelni a figyelmet a nőkről, akiket Weinstein bántalmazott. Viszont kifejezte csodálatát azok iránt, akik felszólaltak és hozzáadtak valamit a történtek megjelenéséhez.

“Nagyon bátor dolog ezektől a nőktől, hogy felszólaltak. És nagyon jó oka van annak, hogy ezt eddig miért nem tették meg – a karrierjük véget érhetett volna, vagy akár egy perrel nézhettek volna szembe Harvey Weinsteinnel és a világ legjobb ügyvédjei által. Két évbe telt összerakni  felszólalást, figyelni kellett az anonimitásra, és arra, hogy minden a megfelelő módon jelenjen meg. Remélhetőleg meg fog változtatni bizonyos dolgokat.”

Gyorskérdés kör… Melyik dolgot szereti jobban Kit…?

Tucker vagy Partridge?

“Jaj, ez annyira nehéz. Partridge. Nem azért, mert ő képviseli a Brexitet. Csak simán szeretem Partridge-et.”

Dráma vagy dokumentumfilm?

“Valószínűleg sok drámát kéne néznem, de tulajdonképpen minden nap abban élek. Most mégis a Harry Potter könyvek meghallgatását választom. Az első hármat már meghallgattam, most a Tűz Serlegénél tartok. Annyira pihentető visszatérni a varázslók és a varázslás világába.”

Halloween vagy Guy Fawkes-nap?

“Halloween a beöltözésről szól, én pedig úgy érzem, hogy minden nap beöltözőset játszok. Mindig olyan zsugorinak érzem magam, ha jelmez vásárlásról van szó. De ebben az évben egy hatalmas máglya mellett leszek sok-sok baráttal – és ezúttal különleges jelentéssel fog bírni a Gunpowder miatt.”

A Trónok harca: mellek és sárkányok, vagy…

“NEM, a modern korszak epikus története!”

Harington első produkciós munkája máris szalagcímekre került. A Gunpowder kínzásos jeleneteit néhány gyomor nehezen bírta befogadni. Az erőszakos és véres 17. századi élet azokat teljesen lessokolta, akik azt gondolták, Kit Haringon és társai fellágyították a történetet a többségi nézők számára. A reakció Kit számára mégis örömet okozott. Pontosan azt szerette volna, ha nagyot csattan a dolog.

“Felőlem bármit gondolhatnak róla az emberek, amíg nem a szájukat húzva haladnak el mellette. Remélem, hogy beszélgetéseket és vitákat indít el, hogy az embereket érdekli annyira, hogy beszéljenek róla.”

Arra is kíváncsi volt, hogy az emberek meg fogják-e érteni a történetben rejlő modern rezonanciákat – különösen a politikai és álvallásos szélsőségeket.

“Pontosan innen jött az ötlet. Hogy ezeket a fiatalokat, akik önmagukat forradalmároknak látták, kilökték a társadalomból. El lettek utasítva. Ők pedig nagyon erőszakos cselekedethez nyúltak válaszul egy olyan vallás miatt, amelyben hittek.

Úgy éreztem, jó módja a történet elmesélésének, ha ennek a fiatal férfinek a szemszögéből ismerhetjük meg azt, ha belenézhetünk, miért dönt úgy, hogy ilyen rettenetes dolgot vigyen véghez. Egyszerűbb végignézni a tetteit, mert a múltban történtek.

A legtöbb dármában valamiféle arctalan terroristát látunk. A rosszfiút. Mert tényleg ők a rosszfiúk. De ez nem azt jelenti, hogy nem kéne felfedeznünk, miért cselekedtek úgy, ahogy. Ez egy nagyszerű lehetőség volt bepillantani egy olyan férfi tettei mögé, aki több száz embert tervezett megölni.”

Így sokkal egyszerűbb megérteni, bizonyos ellenségeskedések hogyan kerülhetnek ki az irányítás alól. A mai, modern vezetőinknek is meg kéne nézniük a Gunpowdert annak érdekében, hogy elkerüljük a nukleáris apokalipszist Észak-Kóreában, vagy a Brexit féle eseteket?

“Hát, ha elérhetjük vele Kim Jong-un-t, Donald Trumpot és Theresa Mayt, akkor sikerülne megvalósítanom a tervemet! De nem hiszem, hogy megnéznék. Ebben a műsorban láthatjuk, hogyan utasítja el Catesby a pap ajánlatát arra vonatkozóan, hogy próbáljon meg beszélni az emberekkel, és diplomatikus úton próbáljon változást elérni. Az eredmény pedig tulajdonképpen az lett, hogy egyáltalán nem segített az emberein. Sokkal rosszabbá tette a helyzetüket. A Parlament felrobbantásának kísérlete miatt a katolikusok üldözése rosszabbodott. Spoiler veszély! De végül egy olyan embert láthatunk, aki a haldoklás pillanatában ráeszmél, hogy mindent elcseszett.”

Kit Harington szerint csupán néhány dolog van, amit párhuzamba lehet helyezni Catesby és a Trónok harcabeli karaktere között.

“Nagyon vonzódom a sötét, csendes, borongós lelkek felé. Isten tudja, miért. De Catesby és Jon Snow karakterek velejükben nagyon-nagyon különbözőek. Jon Snow a diplomáciában, a türelemben és a kegyelemben hisz, míg Catesby gyűlölettel van eltelve.”

Közeleg a tél. És ezen a télen Kit Harington Jon Snow legvégső jeleneteit fogja leforgatni a Trónok harcában. A Trónok harca a történelem legnagyobb tévéműsora, Kit pedig szakmai életének nagy részét a műsorban töltötte, mely naggyá tette a nevét. Itt találkozott menyasszonyával, Rose Leslie-vel is, ráadásul ennek köszönhetően szerepelhetett a D&G legutóbbi kampányában is.

Készen áll, hogy búcsút mondjon. De már elkezdte megerősíteni magát az érzelmi felfordulásra.

“Egyike vagyok a túlélőknek. És csak páran vagyunk, akik eddig eljutottak. Ez elég érzelmes lesz. A Trónok harca egy hihetetlen részét képezte az életemnek.”

Már előre el is tudja képzelni, milyenek lesznek a végső jelenetei a műsorban.

“A legutolsó jelenetem valószínűleg egy közeli kép lesz a kezemről, ahogy megpróbálok kinyúlni egy zöld képernyő előtt. De a kamerákon kívül ki fogom sírni a szemem.”

Ezután kiléptünk az éjszakába. Jon Snow-ként a végzettel van randevúja. Kit Haringtonként pedig néhány autógram vadász vár rá, meg jó pár szelfi. Majd a Trónok harca forgatásának első hetének végeztével északra megy, hogy eltöltsön egy különleges tábortűzi éjszakát.


Szólj hozzá a bejegyzéshez