2017. november 01.

A The Guardian által készített interjúban Kit Harington a Trónok harca mániáról és a szex szimbólum létről beszél, illetve arról, hogy milyen kapcsolat fűzi őt a puspakoros összeesküvéshez, valamint sok más érdekes témáról.

Kit Harington a dráma iskolás napjaira emlékszik vissza:

“Azt hiszed, hogy ismered a világot, annyira nagyon biztos vagy a dolgodban és annak fontosságában. A lépcsőn ücsörögve pedig kávét szürcsölsz a szövegkönyv felett, fekete öltözékben…”

Mosolyog, de karjait védekezőn fonja össze a mellkasán, alkalmanként pedig kezét felemelvén a szakállával játszik. Egy komoly hatású drótkeretes szemüveget visel, és teljesen feketébe öltözött. Lenéz magára, majd a felismerés pillanatában rájön, hogy valószínűleg egy csapdába sétált bele.

“Most is teljesen feketébe öltöztem. Ráadásul fontos dolgokról beszélek” – majd elmosolyodik – “Egyáltalán nem változtam semmit, igaz?”

Lehet, hogy ő nem így gondolná, de a 30 éves Kit Harington teljesen más életet él, mint a 19 éves önmaga. Nem sokkal, miután befejezte a dráma iskolát, leszerződtetett egy ígéretes, új fantasy televíziós sorozat pilot epizódjának leforgatására, mely a Trónok harca címet viseli, és amiben egy mélabús, ifjú északit alakíthat Jon Snow személyében. Ez volt a legelső szerepe a képernyőn.

“Nem tudtuk, hogy megadják-e neki a zöld utat, illetve azt sem, hogy egyáltalán működőképes lesz-e. De az HBO-ról, az amerikai tévéről volt szó, így elég hatalmas dolognak érződött.”

A Trónok harca első megtestesülése nem igazán volt ígéretes, mindazonáltal, a pilotról kiderült, hogy pocsék.

“Rengeteg hibát követtek el. Nem nézett ki jól, nem is érződött annak, és semmi különleges nem volt benne.”

Abban a változatban az ifjú Jon Snow parókát viselt, frissen borotvált arca volt, mely arra késztette a baba arcú Kit Haringtont, hogy a szakálla mögé rejtőzzön. Azt állítja, hogy alig páran látták azt a pilotot, akik közé még ő sem tartozik bele, viszont a műsor megalkotói, David Benioff és Dan Weiss rendelkezik egy másolattal, hogy Kitet kordában tarthassák vele.

“Azt mondják, ha bármikor felidegesítem őket, fel fogják tölteni a YouTube-ra. Időről időre küldenek egy-egy screenshotot belőle, csak a fenyegetés végett.”

Benioff és Weiss visszatértek a kezdetekhez. Ekkor Kit Harington 23 évesen megnövesztette a haját, majd meglepte önmagát szakállának első alkalmi megnövesztésével. Az egész műsor koszosabbá, karakánabbá, és sokkal felnőttesebbé vált. Az első évad végére több millió néző kezdett bele a műsor követésébe. Amint a Trónok harca a ma ismert behemóttá nőtte ki magát, Jon Snow útja is a történet szívébe vezetett.

Harington most a sorozat 8, egyben utolsó évadának forgatásába készül belekezdeni. De mégis hogyan fog Jon Snow érezni, amikor megtudja, hogy a nő, akit szeret, Daenerys Tagraryen a nagynénje?

“Nagyon remélem, hogy csak lassan bólint egyet, majd megszólal: Nagyon helyes!” – mondja a színész makacsul – “Valami rettenetesen helytelent mondhatna, majd mind rájönnénk, hogy Jon végig egy nagyon beteg elméjű karakter volt. Én valahogy így szeretném megformálni. Legalábbis, egy vágás erejéig mindenképpen megpróbálom.”

Közel áll Emilia Clarke-hoz, aki a sorozatban Daeneryst alakítja, és mivel a műsor földrajzilag nagy kiterjedésű, így a két színész karakterei nem találkoztak egymással egészen a 7. évadig.

“De persze jó barátok lettünk, mire elérkeztünk a szex jelenet forgatásához” – mondja Kit nevetve – “Ami eléggé fura. Általában mire egy ilyen jelenethez érsz, ismered a másik színészt, de nem vagytok legjobb barátok. A fő célunk az volt, hogy ne röhögjünk. Az egész úgy zajlott le, hogy oké, ha elnevetjük, akkor sosem fogunk elkészülni ezzel a jelenettel, így minimális vágással vettük fel, majd utána törtünk ki röhögésben.”

Kit Harington személyes és professzionális szemszögből egyaránt úgy gondolja, hogy a műsor a legmegfelelőbb pillanatban ér a végéhez. Egyike annak a néhány színésznek, aki az elejétől kezdve ilyen sokáig eljutott, habár mégis csak egy szörnyű halált kellett halnia, majd feltámadnia ahhoz, hogy ez sikerüljön neki.

“Nem szerettem volna még egy évadot csinálni neki, habár ha tavaly ért volna véget, akkor biztosan rövidnek éreztem volna. Talán a legkülönlegesebb év az az első volt. Senki nem ismert fel az utcán, azt sem tudtuk, mit csinálunk, így elég jól szórakoztunk.”

A Trónok harca mánia, ahogyan ő fejezi ki, furcsa és bizarr.

“Mint amikor Spanyolországban 500 vagy talán 600 rajongó táborozott le a hotelunk előtt minden nap, és rajtuk kellett keresztül jutnod. Olyan érzés, mintha te lennél Bieber, vagy hasonló.”

Amikor Jon Snow lett a Trónok harca világának borongós szívtiprója, Kit Harington egyfajta szexszimbólummá is vált.

“Igen” – sóhajt – “Ezt nem igazán élvezem.”

Gyakran beszél a “kiváltságáról”, és nagyon is tudatában van annak, hogy néha úgy hangzik, mintha nyafogna.

“Nem tudom. Vagy igen? Örülök, hogy megélhettem, de ez alatt ezt a 8 évet értem, aztán végzek vele. Ennél többet nem igazán lehet bírni. Egy kissé szünetmentes.”

Elmondása szerint ez a fajta hírnév rosszkedvűvé teszi. Szkeptikus minden előnyével szemben, habár azt eléggé élvezte, hogy a bátyját elvihette az idei Forma 1-es Olasz Nagydíjra. Amikor kiejti a híresség szót, idézőjeleket rajzol a levegőbe.

“Harapóssá tesz és kényelmetlenül érint, és egy zsémbes emberré változtat”

Elmondása szerint igazságtalan a barátaira nézve, hiszen szerinte ők érzik meg leginkább a súlyát. A legnagyobb probléma a szelfizés, vagy ahogy ő nevezi, a “fotózós izé“. Úgy tervezi, olyan napokat fog kitűzni, melyeken nem készít fotót az emberekkel. Ilyenkor elő szokta adni a visszautasító szövegét, ami udvarias és bocsánatkérő, de mégis feldühíti az embereket.

“De néha muszáj ezt tenned, különben úgy éreznéd magad, mint egy manöken. Főleg velem és Rose-al ez a helyzet, mi sosem készítünk közös képet a rajongókkal. Mivel akkor a kapcsolatunk olyannak tűnhet, mintha bábok lennénk. Mintha egy sétáló műsor lennénk.”

Rose alatt Rose Leslie-t érti, egykori Trónok harca kolléganőjét, aki Jon Snow szerelmét, a vad Ygritte-et alakította 2012-től 2014-ig. A pár a valóságban is szerelembe esett egymással a fagyos izlandi vidéken, viszont azt nem hajlandóak elismerni, hogy ilyen hosszú ideje egy párt alkotnának. Nemrég a vörös szőnyegen mutatkoztak meg együtt, kéz a kézben.

“Együtt élünk, és egy párt alkotunk. Nem szeretnék, és nem is fogok most sokat beszélni rólunk. Szerintem nem helyes a sajtóban valakinek a kapcsolatáról beszélni, mert… Úgy vélem, ez a kettőnk kapcsolata, és bármit, amit én mondanék, lehetséges, hogy ő nem akarná, hogy elmondjam. Így inkább nem is mondok semmit. Én ténylegesen úgy gondolom, ez a mi privát életünk.”

Ennek ellenére a Buzzfeed mégis elkötelezetten mutatja be, mennyire cuki a kapcsolatuk, ráadásul még YouTube összeállítások vannak róla, milyen aranyosan beszélnek egymásról interjúkban.

“Tényleg vannak ilyenek?” – mosolyodik el szélesen.

Én pedig csak annyit mondok rá, hogy nagyon imádnivalóak.

“Rose beleegyezne az imádnivalóba.” – mosolyog, de nem ad hozzá többet.

A beszélgetésünk utáni második napon tették közzé eljegyzési bejelentésüket.

Kit Harington azért érkezett, hogy a Gunpowderről beszéljen, ami egy új komor történelmi dráma, melyben Robert Catesby-t alakítja, a puskaporos összeesküvés mögött álló lángelmét, mely a Parlament 1605-ös felrobbantására irányult. Harington középső neve Catesby, mely édesanyja lánykori neve, mivel Robert Catesby a felmenője volt.

“Igazából ez mindig is a családi kíváncsiság része volt. Tudtad, hogyha visszamész a családfán, akkor az egyik felmenőd, Robert Catesby volt a puskaporos összeesküvés vezetője, annak ellenére, hogy mindenki azt hiszi, Guy Fawkes volt az?”

Annyira megragadta a gondolat, hogy ez lett az első projektje a Thriker Films produkciós cégnek, melyet Kit Harington és dráma iskolás legjobb barátja indítottak. A kasszasiker dráma openingjében is meg fog jelenni ez a név.

Kit még 2014-ben, amikor éppen nem játszotta Jon Snow-t, azt mondta ügynökének, hogy szeretné kiterjeszteni szerepeit színészként.

“Semmi kard, semmi ló – és talán még a hajam is levágatom.” – mondta akkor, ennek ellenére jelenleg a Gunpowderben is egy kardforgató, lovagló, hosszúhajú, forrófejű férfit alakít. – “Hát igen, hahaha. Mindig mondok valamit, majd a szavaim ellen cselekszem. Furcsa volt, mert pontosan belesétáltam. Egy olyan TV műsort találtam ki, ahol hosszú hajam és szakállam van, ráadásul zöld utat is kapott. De ez nem azt jelenti, hogy mindig kardokkal fogok játszani lóháton.”

A Trónok harca évadainak forgatási szüneteibe más projekteket is bepréselt. Ő volt a főszereplője a Spooks spin-off filmnek, mely az MI-5 (avagy Spooks: The Greater Good) címet viseli, illetve a Pompeji történelmi akciónak is, többek között Xavier Dolan közelgő filmjében, a The Death and Life of John F. Donovanben is a címszereplőt alakítja, mely elég ígéretesnek tűnik. Amíg a Trónok harcában már megszokhattuk tőle a komor karakter szerepét, addig Kit Harington a bohócot is szívesen alakítja: hiszen az HBO áldokumentumfilmjében, a 7 Days in Hellben élvezettel alakított egy szédült, flancos brittet.

“Szeretek üresfejűt alakítani – mondja, majd ki is javítja magát – “Ez valószínűleg egy rettenetes kifejezés. De tudod, vannak, akik jó szándékúak, vannak akik mégsem azok… Én mindig jó szándékú próbálok lenni, néha mégis kissé üresnek tűnök.”

Ennek a bizonytalanságnak vannak hátulütői.

“Mert senki sem szeretné, ha ez alapján határoznák meg. Van egy jelző, amit én is folyton megkapok. Óóó, édes Kit, kicsi Kit.” – elmondása szerint 173 cm magas, a sok szőr alatt pedig ott lapul a baba arc – “Nagyon keményen dolgoztam ez ellen. Nem szeretném, ha oltalmaznának.” – az emberek oltalmazzák őt? – “Nem, nem hiszem. Ha azt teszik, akkor gyorsan le kell állítani őket. Ki kell állnod magadért. De ebbe most nem fogok belemenni.” – majd vesz egy nagy levegőt, és elhallgattatja magát.

Kit aggódik amiatt, hogy nem úgy jön át mondanivalója az interjúkban, ahogyan szeretné. Arra gondol, hogy nyomtatásban a száraz humora eléggé arrogánsnak hangozhat. Eredményeként próbál mindig nyitott és körültekintő lenni. Emiatt sokkal komolyabbnak tűnik, mint ahogy normál körülmények között viselkedne. Mond egy választ, majd hozzáteszi, hogy ‘nem tudom’ annak jeleként, hogy ne vegyük minden szavát szentírásnak.

Egy tavaly készült interjújában teljesen szétszedték őt hozzászólása miatt a tárgyiasítás témában, és hogy a filmipar ugyanúgy szexista tud lenni a férfiakkal, mint a nőkkel.

“Abban amúgy tévedtem.” – vonja fel a vállát – “Nem úgy kellett volna fogalmaznom, hogy a férfiak felé is létezik szexizmus. Szerintem ez alatt a tárgyiasítást értettem. Abban az időszakban valóban tárgyiasítottnak éreztem magam, de most már megtanultam kezelni.” – hogyan? – “Csak egyszerűen leállítom. Nézd, valóban azt gondolom, hogy a férfiakat is tárgyiasíthatják. A múltban engem is tárgyiasítottak, szexuálisan is, olyan módon, ahogyan írtak rólam. Kényelmetlen helyzetbe hozott ez engem? Igen. Ettől még azt gondolnám, hogy a helyzetem a társadalomban ugyanaz, mint a nőké? Nem. Ezek nagyon különböző dolgok, és jobban el kellett volna őket különítenem. Tévedtem.”

Harington Actonban nőtt fel, London nyugati részén, és van egy bátyja, aki az informatikában dolgozik. Az édesanyja, Deborah drámaíró, édesapja, Sir David Harington pedig üzletember. A család Worcestershire-ba költözött, amikor Kit 11 éves volt.

“Azért költöztünk oda, mert egy nagyon jó átfogó iskola volt ott. Ezt a dolgot a saját gyerekeimnek is szeretném megadni – amikor lesznek gyerekeim.”

Már arra is gondolt, hogyan szeretné felneveleni a gyerekeit.

“Londonban nevelnénk fel őket, ahol remélhetőleg megismerhetik majd a multikultúrális társadalmat, állami általános iskolába járnak majd, és lesz 11 évük megismerni a várost, amit imádok. Majd megismerhetik a vidék szépségét, a nagy teret és a friss levegőt, és hasonlóan szép jégmadár emlékeket kaphatnak, amiket én. A nagy, nyitott ég alatt töltött évek jók a gondolkodásra és az érzelmeknek a megismerésére.”

A jégmadár kifejezés elgondolkodtatott. Tinédzser korában talán ő is írt rossz verseket?

“Igen, pontosan azt tettem. A romantikus kreatívitás rettenetes képviselője voltam, rengeteg ötletem volt arról, mit szeretnék csinálni. Színészet, újságírás…”

Végül a színészet volt az, aminél megragadt, és visszaküldte őt Londonba, a dráma iskolába.

“Tudod, mit? Merészen kijelentem, hogy a verseim közül néhány egészen jó volt. De már évek óta nem írtam egyet sem.”

Ha bármelyik rajongó nem lett volna eddig meggyőzve a fényes hajú Harington Byron-i vénáját illetően, akkor a tény, hogy még verseket is ír, tuti átlépi a határvonalat.

“Még mindig sok verset olvasok. Van is egy vers, amit nemrég olvastam, mely Jack Underwood ‘Happiness’ c. műve. Mindenkit bátorítanék az elolvasására. A boldogságról szól, amit a költő a mindennapi életében talál meg. Nagyon szépen van megírva, és nagyon mélyreható a boldogság feltárásában.” – mondja, majd hirtelen elgondolkodva, hogy túl sokat fedett-e fel magáról, megszólal – “Nem is tudom, miért mentem ebbe ennyire bele.”

Kit Harington édesapja egy báró, Kit pedig nem csak Robert Catesby, hanem II. Károly és John Harington leszármazottja is, aki feltalálta az első vízöblítéses wc-t I. Erzsébet számára. Ezek után meglepőnek találhatjuk, hogy mégis állami iskolába járt.

“A szüleimnek nem volt annyi pénze, hogy magániskolába küldjenek, másrészt pedig nem is akartak. Ők hisznek az állami rendszerben, az NHS-ben (Országos Egészségügyi Szolgálat), illetve az állami oktatásban, melyet belém is neveltek. Eléggé középosztálybeli neveltetésben részesültem: nem volt se sok pénzünk, se nem túl kevés. A családi történelem egy olyan dolog, melyre nagyon büszke is vagyok, de arról közvetlenül nem beszél, hogy ki vagyok én.”

Harington nagyon is tisztában van vele, hogy folyamatos viták folynak a munkásosztály művészethethez és a színészethez való hozzáféréséről, de szerinte rossz helyre célzunk az etoni színészek kritizálásával.

“Oktatási szinten kéne több lehetőséget adni az emberek kezébe. Nézzünk szembe a ténnyel, Eddie Redmayne és  Benedict Cumberbatch nagyon jó színészek, akik megérdemlik azt, ahová eljutottak, és azért kerültek oda, mert az oktatási rendszerük felismerte a tehetségüket. Ennek az állami iskolákban is meg kéne történnie.”

A tavalyi évben Cate Blanchett és Chiwetel Ejiofor társaságában olvasott fel egy verset az ENSZ Menekültügyi Tanács támogatásának céljából. Néhány hónappal előtte pedig, amikor is a Doctor Faustus című darabban játszott, kiállt a fiatal színházbajárókért, amikor kritika érte őket azért, mert fényképeztek az előadás alatt. (“Attól félek, hogyha a színház bármitől kihalna, akkor az pont az ilyen típusú sztereotípiák  és előítéletek miatt lesz a színházba járók fiatalabb generációja felé.” – nyilatkozta akkor.)

Mégis mi készteti arra, hogy kiálljon a hátrányosabb helyzetűekért?

“Nem tudom. Mégis mi értelme lenne kiállni a legfelül álló emberekért? Én nem vagyok hátrányos helyzetű. Minden lehetőséget megkaptam az életben, és nagyon kiváltságos helyzetbe kerültem. Hiszek benne, hogy a mi feladatunk megosztani ezt a kiváltságot.”

Amikor Jon Snow meghalt a Trónok harca 5. évadának végén, Harington sokféleképpen megpróbálta tudtunkra adni, hogy biztosan nem fog visszatérni a műsorba. Aztán elérkezett a 6. évad, és karaktere visszatért az életbe. Mivel ilyen jól átvert minket akkoriban, akkor mégis hogyan hihetnénk el bármit is abból, amit most mondott nekem?

“Sehogy” – áll fel a székből rágyújtani vigyorogva – “Lehetséges, hogy megváltoztatom a véleményem bármiben, amiről most beszéltem. De azt hiszem, ez az én kiváltságom.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez