2018. április 19.

Hosszú idő telt el az előző Kit Haringtonnal készült interjú óta, ám most végre ismét az angol színész válaszait olvashatjuk, ezúttal az amerikai The Sydney Morning Herald interjújában, melyet a Gunpowder kapcsán készítettek vele. Kit Haringtont egy Trónok harca forgatási nap végeztével interjúvolták meg Belfastban, mely egy elég fárasztó nap volt számára, amit ő maga is kiemelt. Viszont a kérdésekre így is szívesen válaszolt, az interjú fordítását pedig az alábbiakban el is olvashatjátok.

Mi vonzott téged ehhez a történethez?

“A családi kíváncsiság: ugyanis leszármazottja vagyok annak a személynek, akit a Gunpowderben alakítok. Ez egy lenyűgöző történet Anglia egy lenyűgöző idejéből. November 5-én az Egyesült Királyságban tűzijátékokat lövünk fel – kicsit olyan, mint a Függetlenség Napja ünnepünk. Amikor pedig jobban megnézzük, kiderül, hogy az ünnep igazából egy erőszakos cselekedetre emlékszik vissza, amit fiatal férfiak egy csoportja próbált végrehajtani. És eddig nem igazán mesélték el a történetüket.”

Tudsz segíteni nekem, és a nézőknek jobban megérteni, miért ünnepnap még ma is ez a sikertelen vallási felkelés?

“Tudod, ez benne a vicces – igazából azért emlékeznek meg erről a napról, mert a kormány nemzeti ünneppé tette, hogy az országban minden katolikus, és mindenki, aki csak az áruláson gondolkodik, emlékezzen november 5-ére, és arra, miért ne próbálkozzanak hasonló tettekkel. Mára már a karamelles alma, a tűzijáték, a szórakozás és a forralt bor estjévé vált.

De igazából amerikaiként is valószínűleg annyit tud az ember erről az ünnepről, mint egy átlagos brit. Ha megkérdezünk valakit az utcán arról, hogy mit tud a Lőporos összeesküvésről, akkor maximum Guy Fawkes nevét említenék, meg a Parlament felrobbantásának kísérletét, de ennyi.”

A műsorban megformált Guy Fawkes valószínűleg meglepetésként éri azokat, akik csak a maszkról ismerik, hiszen annak bizonyos szemszögből véve jókedvű hangulata van.

“Guy Fawkes egy brutális katolikus zsoldos volt. Nagyon vallásos volt, és küzdeni akart a vallásáért, az összeesküvők közé pedig robbanószer szakértőként került be. Biztosan nem volt jókedvű – egy erőszakos ember volt, akitől úgy tűnik, a többi összeesküvő bizonyos módon még félt is. Így a történelmet vettük alapul. A V mint vérbosszú című film, amit egyébként nagyon szeretek, hozta be ezt a Foglaljuk el Wall Streetet-féle nihilisztikus maszkot, amire Guy Fawkes nevét említvén gondolunk. De a név kicsit elcsavarodott a személytől, aki Guy Fawkes igazából volt.”

A Gunpowder elég véres, a kibelezéssel és egyéb kínzásokkal teli jelenetek miatt. Hogyan tartottad meg az egyensúlyt a történelmi pontosság és a nézők fellázítása között?

“Valóban fellázító volt. De nem tudod a törtélem egy részét realisztikusan elmesélni, ha el akarod kerülni a leghátborzongatóbb és legszörnyűbb dolgok bemutatását, amiket az emberek tettek egymással abban az időben. Hogy miért kellett bemutatnunk ilyen szintű erőszakot? Azért, mert fontos volt megérteni, mi vitte Robert Catesby-t, és a körülötte álló férfiakat olyan sok ember megölésének a kísérletére.”

Producerként mi volt a legnehezebb dolog a sorozat létrehozásában?

“Sosem ismertem fel igazán, hogy mennyire nehéz egy történelmi dráma leforgatása, még akkor sem, ha egyben évek óta szerepelek. Sosem láttam igazán a dolgokat a másik oldalról, hogyan kell megszervezni, vagy működésbe hozni. Minden szereplőnek drága jelmezeket kell hordania. Nem mehetsz ki csak úgy az utcára forgatni valamit – meg kell építeni az utcát.”

Mit tanultál meg Catesby-ről?

“Ő egy özvegy ember, ami nagyon fontos részlet esetünkben. Nagyon vallásos volt, és talán valami nagy önzőség is volt ebben az emberben – a mennyekbe akart kerülni, hogy viszontlássa feleségét, így az nem igazán érdekelte, hogy meghal-e ebben a küldetésben, vagy nem. Sokszor kerültem olyan időszakokba, amikor nagyon utáltam őt, emellett olyanokba is, ahol csak azt gondoltam, hogy te rohadék – nem csak a saját életedet áldoztad fel, hanem a barátaidét is.”

Mi az, ami benne és Jon Snow-ban közös?

“Bizonyos módon mindketten introvertáltak, és mindketten nagyon komolyan gondolják azt, amiben hisznek. Mindketten erkölcsösek, nagyon hisznek az erkölcsi iránytűjükben és becsület kódexükben. Viszont teljesen ellentétesek abban, amit el szeretnének érni. Jon Snow az életek megmentéséért küzd, és mindent megtesz azért, hogy elkerülje az erőszakot. Catesby vele ellenkezőleg halált és pusztítást szeretne látni.”

Viszont osztoznak valamiféle fejetlenségben.

“Szerintem a fejetlenség abból adódik, hogy mindketten fiatal emberek egy erőszakos társadalomban, ahol elismerésre vágynak. Szerintem hősködésük sokféle módon az idióta férfi természetükön alapul.”

Az USÁ-ban egyre növekszik az elszámolás a szórakoztató ipar szexuális zaklatóival szemben. Ezt Britanniában is lehet érzékelni?

“Igen, a Weinstein botrány itt is elindította a folyamatot. Kevin Spacey volt az Old Vic feje évekig, és egyre jobban felfedezzük az ellene irányuló vádakat. A brit színházakban sok éve jelen van ez a probléma. Ez a dolog már nagyon régóta jelen van, és nem csak az Egyesült Államokban. Hanem mindenhol.

Ez bosszantó és zavaró, de nem meglepő. Szerintem a legtöbb színész hall sztorikat, és az iparban résztvevő emberek is hallanak sztorikat. Csupán nagyon nehéz az embereknek előjönni ezekkel, és beszélni róluk. Viszont az ajtó végre kirobbant egy kicsit, amiért csak hálásak lehetünk.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez