2017. december 17.

A Trónok harca sztárja, Kit Harington producernek állt a Gunpowber c. minisorozatban, melyben anya ági felmenőjét, Robert Catesby-t keltette életre. Catesby a brit Parlament 1605-ös felrobbantásának kísérletében vett részt. A TIME egy interjú keretében csevegett el Kittel a Gunpowderben végzett tevékenységéről, aki jelenleg éppen a Trónok harca utolsó évadát forgatja.

Mikor tudtad meg, hogy rokoni kapcsolatban állsz Robert Catesby-vel?

“Nem igazán tudom megmondani, mivel ez azon családi történetek közé tartozik, amiket általában az ember az első dolgok között megtanul a családja iránti kíváncsiságból. Nem tudom pontosan felidézni, hogy mikor hallottam róla először. Ami viszont a dráma létrejöttében nagy szerepet játszott, az a történelem ezen darabkája mögötti történetben rejlik. A rokoni kapcsolat szemszögéből közelítettem meg, de ez tényleg azon dolgok közé tartozik, amit először megtudtam a családomról.”

Olyan figurának találtad Catesby-t, akivel lehet azonosulni?

“Ahogy egyre inkább megpróbáltam Catesby fejébe bújni az ábrázolásához, annál kevésbé szimpatizáltam vele. Egy üldözött ember volt – értem, hogy mit miért csinált. De minél jobban megismertem, annál inkább rájöttem, hogy mennyire önző ember volt. Rengeteg embert lerántott magával, akik nem feltétlenül végezték volna egy gyilkossági kísérlet részeseként. Ahogy utánanéztem, és megismertem a valódi történelmi személyt, rájöttem, hogy milyen nagyra tartotta magát. Ő tényleg úgy érezte, hogy megváltoztathatja a történelmet. Egy idő után már nem látta, hogy ártatlan emberek megölésére készül, és hogy egyre inkább olyan rossz emberré válik, mint az üldözői.”

Bizonyára eléggé komplikált dolog volt a projekttel a családi nevet is felfedni – és mégis egy lelkes, buzgó személyként ábrázoltad Catesby-t. Mit gondoltak a szüleid erről a projektről?

“A fellegekben jártak miatta! Talán még 2005-ben édesanyám egy jó darabot is írt hozzá a rádióba – ő egy drámaíró, és egy igazán jó művet írt a puskaporos összeesküvésben résztvevő nőkről, így Catesby édesanyjáról is írt. Minden háttér információnak utánanézett. Emiatt nagyon örült neki, hogy én is szerettem volna foglalkozni vele.”

Egy nem túl szimpatikus szemszögből nézve Catesby és a követői terroristáknak tűnhetnek.

“Nem hiszem, hogy terroristák lettek volna – hiszen abban az időben magát a terrorizmus szót még nem hozták létre. Inkább forradalmárok voltak. A legtöbb filmben, ha terrorizmust látnak, akkor ritkán mutatják be, hogy miért tették azt, amit. Ennél a projektnél pedig ez a lehetőség is ott lebegett.”

Érdekes volt kutatni egy valódi családi történelmi esemény után?

“Hallottál a tervről, tudsz a 36 puskaporos hordóról, ismered Guy Fawkes nevét is. De ezen kívül senki nem tud többet! Ez a történelem egy elbűvölő korszaka, mely brutális volt, és nagyon sok részletet nem tártak még fel. Csak úgy nagy vonalakban szemlélik ezt a korszakot, ahogy az eddigi filmek és tévéműsorok kapargatták a felszínét. Ezt a korszakot javarészt elfelejtették, pedig nagy változás időszaka volt.”

A Gunpowderben nem csak színészként jelentél meg, hanem a hajót is te kormányoztad. Ez az átmenet hogyan működött számodra?

“Nem éreztem annyira nagy változásnak; már sok éve figyelemmel követtem a Trónok harca esetében a producerek munkáját, és ahogy az egész működik. Sokakkal együtt dolgozhattam a legjobbak közül, Chris Newmannel, Bernie Caulfielddel, Carolyn Strauss-al, Frank Doelgerrel, valamint David Benioffal és Dan Weiss-szel a Trónok harca esetében. Ki akartam próbálni én is, tudni akartam, milyen érzés ezzel foglalkozni. És nagyon élveztem! Teljes egészében élveztem. Nagyon természetesnek éreztem ezt a feladatot. Szerettem, ahogy szinte az egész projekt felett kezembe került az irányítás. Néha úgy érzem magam, mintha egy bábu lennék – ilyen esetben mindenki szeretne a saját történetének birtokosa lenni. Bizonyos módon ezt a fajta lehetőséget kerestem.”

Volt bármi, amit a Trónok harca forgatásán tanultál meg a produceri feladatkörről?

“Szerintem az egyik fő dolog, amit észrevettem, hogy az emberek élvezik, amit csinálnak, a színészek, a stáb és a producerek munkája is a megfelelő módon olvad össze, a megfelelő irányba halad, a csapat tagjain pozitív energia folyik keresztül, végezetül pedig mindenki profitál és jobbá válik az egész folyamat során. Szerintem David és Dan esetében is így történt – ami történik, az jól történik. Mindenki egy család tagjaként érzi magát. Én is szerettem volna megpróbálni ezt létrehozni producerként, hiszen ez a producerektől származik. Szeretném azt gondolni, hogy én is elérhetem ezt bizonyos módon.”

Jelenleg a Trónok harca utolsó évadán dolgozol. Amikor legutoljára beszélgettünk a 7. évad forgatása során, azt mondtad, szeretnél megbékélni a műsor végével. A vég valósággá válása elkezdődött már?

“Valamennyire igen! Jelenleg New Yorkban tartózkodom, de jövő héten Belfastba utazom. Az egész sokkal nagyobb, mint valaha volt! Kezd valósággá válni a vég, ami elég érzelmes. Nem tudom, hogy fogok érezni jövőre, amikor már tényleg végzünk a forgatásokkal. Biztosan hirtelen váltás lesz, de úgy érzem, ez a megfelelő ideje.”


Szólj hozzá a bejegyzéshez